Ion Cristoiu: Liderul PNL, Ludovic Orban, îl atacă pe premierul PNL, Florin Cîţu, mai dihai decît îl atacă Marcel Ciolacu, liderul PSD

  • Ion Cristoiu: Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea, un organism binecuvîntat de Zelenski cu facilitarea revenirii Crimeii în componenţa Ucrainei. La Sindrofie a fost prezent şi Florin Cîţu aflat ca premier la prima şi – sînt convins – ultima sa vizită în plan extern.
  • Ion Cristoiu: La Kiev, Florin Cîţu a ţinut un discurs (sugînd consoanele limbii engleze, în locul celor din limba română), a semnat o foaie şi s-a întors la Bucureşti la fel cum a plecat. Românii obişnuiesc să spună: A plecat bou şi s-a întors vacă. Florin Cîţu a plecat Florin Cîţu şi s-a întors tot Florin Cîţu.
  • Ion Cristoiu: La Summit, în discursul său, preşedintele Ungariei a comparat anexarea Crimeii cu Tratatul de la Trianon. Bietul Florin Cîţu a fost luat la rost, pentru că n-a reacţionat imediat pe loc la Summit la o asemenea ofensă adusă României. De neînţeles rămîne însă reacţia lui Ludovic Orban. Acesta l-a atacat pe premierul Florin Cîţu pentru că n-a dat replica.
5664 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Liderul PNL, Ludovic Orban, îl atacă pe premierul PNL, Florin Cîţu, mai dihai decît îl atacă Marcel Ciolacu, liderul PSD

Ion Cristoiu: Liderul PNL, Ludovic Orban, îl atacă pe premierul PNL, Florin Cîţu, mai dihai decît îl atacă Marcel Ciolacu, liderul PSD

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că atacurile liderului PNL la Florin Cîţu, inclusiv pentru lipsa sa de reacţie la afirmaţiile preşedintelui Ungariei la summit-ul din Ucraina, sunt de neînţeles în condiţiile în care o astfel de atitudine la adresa premierului face parte din arsenalul Opoziţiei şi nu al partidului care l-a propulsat şi îl susţine  în această funcţie.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

“Uneori în Istorie în fruntea unor Popoare ajung, şi nu prin lovitură de stat sau aduşi de baionetele Cotropitorilor, inşi fără nici o legătură cu diriguirea unui apartament de bloc muncitoresc, d-apoi a unei ţări. Cînd are loc în urma a ceea ce americanii numesc alegeri libere şi corecte parvenirea lor dă seamă fie de o rătăcire, fie de o criză de rîs a alegătorilor. Altfel nu s-ar putea explica gestul unui întreg Popor de a-şi încredinţa destinul unui neisprăvit pur şi simplu.

Unul dintre aceste produse ale momentului de cumpănă prin care trece luciditatea unui popor e actualul preşedinte al Ucrainei, Volodîmir Zelenski, de profesie actor de cabaret. Lipsit de o minimă experienţă politică, a fost ales preşedinte pentru că, devenit popular în ţară, juca rolul unui preşedinte într-un serial gen Las Fierbinţi de la noi. Ucrainenii n-au ştiut să discearnă între un preşedinte dintr-un film şi un preşedinte din realitate.

A fost ales, cred, şi din disperarea occidentală la incapacitatea altor lideri de la Kiev de a găsi o dezlegare conflictului cu Federaţia Rusă – fie un război de-a binelea, fie un status-quo. Preşedintele ucrainean s-a dovedit în cei trei ani de guvernare un nesăbuit. Pentru că n-a reuşit să rezolve nici măcar o virgulă din uriaşele probleme interne ale Ucrainei – corupţia, şubrezenia statului de drept, crima organizată – s-a ţinut de diversiuni menite a abate atenţia de la problemele lăsate în paragină ale ţării. Nu altceva e recenta iniţiativă a lui Zelenski:

Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea, un organism binecuvîntat de Zelenski cu facilitarea revenirii Crimeii în componenţa Ucrainei.

Cu prilejul lansării comediantul a dovedit că poate produce şi comic involuntar.

El a declarat că din acest moment- al lansării în lume a Platformei- a început numărătoarea inversă pentru revenirea Crimeii la patria mamă.

Pînă şi un simplu cetăţean îşi dă seama că instituţia aminteşte de Asociaţia femeilor care poartă vara umbreluţe de soare. Revenirea Crimeii poate avea loc fie în urma unui război cu Federaţia Rusă cîştigat de Ucraina prin intrarea trupelor ucrainene în Moscova, fie prin destrămarea Federaţiei Ruse.

Ceea ce deocamdată nu le întrevede la orizont. Nici măcar la cel îndepărtat.

La Sindrofie a fost prezent şi Florin Cîţu aflat ca premier la prima şi – sînt convins – ultima sa vizită în plan extern. S-a dus, după ce Klaus Iohannis i-a zis să se ducă în locul său, fireşte, pentru că preşedintele a fost sfătuit să nu angajeze România la nivelul unui şef de stat. La Kiev, Florin Cîţu a ţinut un discurs (sugînd consoanele limbii engleze, în locul celor din limba română), a semnat o foaie şi s-a întors la Bucureşti la fel cum a plecat.

Românii obişnuiesc să spună:

A plecat bou şi s-a întors vacă.

Florin Cîţu a plecat Florin Cîţu şi s-a întors tot Florin Cîţu.

Ar fi fost normal ca la întoarcere Presa, Opoziţia să-l întrebe de raţiunile gestului făcut de România, prin prezenţa şi semnătura premierului.

Nu de alta dar e o decizie de politică externă cu deosebite implicaţii pentru România.

Nu s-a întîmplat aşa ceva.

Presa a fost ocupată pînă peste cap cu Infernul din Afganistan, în care puşcaşii marini americani sînt cît pe-aci să alăpteze bebeluşi aruncaţi peste gard de mamele afgane, iar Opoziţia de o declaraţie făcută la Summit de Preşedintele Ungariei trimis la Kiev de Victor Orban pe post de Florin Cîţu al Budapestei. În discursul său, preşedintele Ungariei a comparat anexarea Crimeii cu Tratatul de la Trianon.

La această veste tîrtiţa tricoloră a politicienilor români din Opoziţie s-a umflat peste margini de indignare. Bietul Florin Cîţu a fost luat la rost, pentru că n-a reacţionat imediat pe loc la Summit la o asemenea ofensă adusă României.

De 30 de ani, de cînd dau cu săpăliga condeiului pe ogorul de hîrtie al presei româneşti, am fost martor de sute de ori la indignările politicienilor români, cînd cei de la Budapesta bocesc Trianonul. Pe mine cel puţin astfel de bocete mă amuză. Ce să facă Ungaria? Să joace ceardaş de bucurie c-a pierdut Transilvania? Declaraţia preşedintelui maghiar la Kiev mi s-a părut o imbecilitate fără de cusur. Cînd participi la o astfel de sindrofie minimele norme diplomatice îţi cer să te abţii chiar dacă-ţi vine să tragi vînturi pe gură. Cît despre politicienii români, de mult le-am prins năravul. Pentru a ajunge la Putere sînt în stare să pieptene cu limba UDMR. Cînd trec în Opoziţie, devin anti UDMR.

Spre deosebire de Opoziţia de iţari tricolori eu nu cred că Florin Cîţu trebuia să-i dea replica preşedintelui maghiar:

1) Era o imbecilitate din punct de vedere diplomatic şi aşa ceva te faci că nu vezi.

2) Nu era locul unei polemici între Bucureşti şi Budapesta.

3) Un răspuns ar fi însemnat păruială între două ţări membre UE la o reuniune internaţională. Şi cum presa murea la Kiev de plictiseală, un astfel de moment ar fi fost intens mediatizat. Şi o dată cu el şi declaraţia despre Trianon.

4) Din Coaliţia de Guvernare face parte şi UDMR, sensibilă la gesturile anti Budapesta de la Bucureşti. Dacă ar fi reacţionat Florin Cîţu ar fi pus în primejdie soliditatea Coaliţiei de Guvernare. Şi, judecînd în context, nu merita.

Aceste lucruri le ştiau liderii politici de Opoziţie. Cu toate acestea l-au atacat pe Florin Cîţu, pentru că nu i-a ars un ghiont preşedintelui maghiar.

De înţeles însă reacţia lor. Ţine de jobul Opoziţiei.

De neînţeles rămîne însă reacţia lui Ludovic Orban. Acesta l-a atacat pe premierul Florin Cîţu pentru că n-a dat replica.

De neînţeles, pentru că Ludovic Orban e preşedintele PNL şi nu al PSD. PNL se află la Guvernare. Orice atac la adresa premierului Florin Cîţu, care reprezintă la Victoria PNL, e un atac la adresa PNL.

În aceeaşi conferinţă de presă Ludovic Orban a lansat şi alte atacuri la adresa Guvernului. Toate mult mai eficiente în afectarea Guvernului decît atacurile lui Marcel Ciolacu.

Atacurile lui Marcel Ciolacu sînt văzute de electorat ca ţinînd de partitura unui lider din Opoziţie.

După 30 de ani, românii s-au obişnuit cu acest adevăr al vieţii politice:

Liderii Opoziţiei atacă premierul.

Ludovic Orban e însă liderul partidului care a desemnat premierul. Cînd atacă premierul, Ludovic Orban atacă PNL.

Mai eficient decît o face Marcel Ciolacu.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici