Ion Cristoiu: Ludovic Orban a scos sabia la Gruparea Reformistă. Din nenorocire nici o altă sabie din PNL nu i s-a alăturat

  • Ion Cristoiu: Sîmbătă, 12, duminică 13, şi luni, 14 iunie 2021, scena noastră publică a fost dominată de polemica virulentă dintre Ludovic Orban şi Gruparea reformistă în chestiunea Cine de vină, pentru că PNL a pierdut ministerele la negocierile cu USRPLUS şi UDMR.
  • Ion Cristoiu: Pe 17 ianuarie 2021, Rareş Bogdan, în numele Grupării Reformiste, convoacă printre argumentele în sprijinul Tezei că Ludovic Orban sacrifică PNL pentru interesele sale personale concesiile făcute de Ludovic Orban celor de la USRPLUS pentru ca aceştia să-l sprijine să ajungă preşedinte al Camerei Deputaţilor
  • Ion Cristoiu: La această acuzaţie Ludovic Orban n-a răspuns. Strategia asumată de el faţă de Grupare a fost cea de tratare de sus, paternalistă, ca să lase pentru a lăsa impresia că atacurile Grupării sînt pentru el ca o adiere de seară pentru un edificiu de beton. Aşa a tratat şi intrarea lui Florin Cîţu în joc.
11421 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Ludovic Orban a scos sabia la Gruparea Reformistă. Din nenorocire nici o altă sabie din PNL nu i s-a alăturat

Ion Cristoiu: Ludovic Orban a scos sabia la Gruparea Reformistă. Din nenorocire nici o altă sabie din PNL nu i s-a alăturat

Publicistul Ion Cristoiu remarcă o schimbare a strategiei lui Ludovic Orban cu gruparea reformistă din PNL în bătălia din toamnă privind alegerea unui nou şef al partidului şi afirmă că, deşi acesta a scos sabia, niciun liberal nu i se alătură.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Sîmbătă, 12, duminică 13, şi luni, 14 iunie 2021, scena noastră publică a fost dominată de polemica virulentă dintre Ludovic Orban şi Gruparea reformistă în chestiunea Cine de vină, pentru că PNL a pierdut ministerele la negocierile cu USRPLUS şi UDMR.

Toţi cei care au urmărit scandalul au găsit de cuviinţă să afirme că Ludovic Orban e cel care a scos sabia. Mai precis că acesta i-a acuzat pe trei dintre membrii Grupării Reformiste – Rareş Bogdan, Raluca Turcan şi Robert Sighiartău – că l-au părăsit, lăsîndu-l singur la negocieri:

<Trebuie să ştiţi lucrul ăsta, preşedintele PNL a fost lăsat singur la negocierile pentru formarea acestei coaliţii şi negocierile pentru formarea Guvernului. Am fost părăsit de Rareş Bogdan, de Raluca Turcan, de Robert Sighiartău, care nu numai că m-au părăsit în timpul negocierilor, ci au încercat să provoace convocarea nestatutară a unui Birou Politic Naţional în pline negocieri pentru a arunca în aer formarea coaliţiei.>

Au urmat, aşa cum toată lumea a văzut, reacţiile de indignare, tot în media, ca şi în cazul lui Ludovic Orban, ale celor acuzaţi. Presa noastră are memoria scurtă. Mai departe de ieri seară nu-şi mai aminteşte nimic. Dacă ar fi avut memorie cît de cît, presa noastră şi-ar fi amintit că momentul negocierilor pentru formarea noului Guvern a fost invocat întîia oară nu de Ludovic Orban, ci de Rareş Bogdan. Am menţionat în mai multe rînduri interviul dat mie pentru Aleph News în 17 ianuarie 2021 de Rareş Bogdan ca document programatic al campaniei de răsturnare prin alegeri de către Gruparea Reformistă a Dictatorului Ludovic Orban.

În comentariul din 3 iunie 2021 de pe cristoiublog.ro, scriam sub titlul Campania de răsturnare a lui Ludovic Orban prin intermediul Congresului din 25 septembrie 2021, despre ceea ce se întîmplă în PNL:

<Toată lumea vorbeşte de un Congres de alegeri. Toată lumea vorbeşte de o confruntare între Ludovic Orban şi Florin Cîţu pentru şefia PNL.

Nici vorbă de un Congres de alegeri.

Nici vorbă de o cursă electorală pentru şefia PNL.

Fireşte, din punct de vedere statutar în PNL s-a declanşat cursa pentru obţinerea la Congresul din 25 septembrie 2021 a funcţiei de preşedinte al PNL.

Din punct de vedere statutar, avem un preşedinte – Ludovic Orban – care vrea să-şi păstreze şefia Partidului după patru ani de mandat şi un concurent – Florin Cîţu – care vrea să obţină el şefia Partidului.

 În realitate, e vorba de o Campanie de răsturnare a lui Ludovic Orban prin intermediul Congresului din 25 septembrie 2021.>

Aşadar, în 2021 în PNL nu au loc alegeri interne. În PNL are loc un Război civil pornit de Gruparea Reformistă care, după două tentative de Puci eşuate, socoteşte că a treia, cea prin intermediul Congresului din 27 septembrie 2021, va reuşi.

În interviul pentru Aleph News, Rareş Bogdan a folosit drept axiomă Teza că rămînerea lui Ludovic Orban în fruntea PNL, după alegerile parlamentare pierdute de PNL, înseamnă practic moartea partidului. Campania declanşată de Gruparea reformistă şi care a conţinut deja două tentative de răsturnare a lui Ludovic Orban – cea din decembrie 2020 şi cea din ianuarie 2021 – are drept temei Salvarea partidului. Gruparea reformistă şi-a găsit în fine un contracandidat în persoana lui Florin Cîţu. Pentru grupare nu contează persoana celui care se confruntă cu Ludovic Orban. Contează ca aceasta să-l învingă pe Ludovic Orban. Asta deoarece victoria altcuiva decît Ludovic Orban înseamnă plecarea, în sfîrşit, a lui Ludovic Orban din fruntea PNL. Şi printre argumentele că Ludovic Orban e o nenorocire pentru PNL, Rareş Bogdan a adus dezastrul negocierilor dintre PNL şi USRPLUS la formarea noului Guvern:

<A fost acea vineri. Acea vineri seara... în care noi am negociat, şi eu le-am explicat la ora 9 colegilor din USRPLUS şi UDMR de ce PNL nu poate renunţa la Ministerul Dezvoltării. Le-am explicat şi ideea noastră cu Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor, şi le-am spus – Domnilor... zic.. aici e o chestiune pe care trebuie să o înţelegeţi! (...)

Dan Barna a înţeles, şi a zis da... pentru că el ar fi dorit Ministerul Dezvoltării la un moment dat.. se prefigura ca vice-premier, ministru al dezvoltării. Şi a zis da, Rareş are dreptate. Cei de la UDMR, la fel, au fost mai mult decît rezonabili şi au zis... da... (...)

Şi, la un moment dat, Ludovic a cerut o pauză, să se întîlnească numai cu preşedinţii, adică cu Kelemen, cu Cioloş, cu Barna. Întîlnirea a durat 40 de minute şi, după această întîlnire a venit schimbat la faţă şi a zis: S-a încheiat, avem nouă ministere. Şi am zis waw! Pînă atunci nu aveam decât 7 sau 8. 8 parcă. Zic, ai obţinut unul în plus. Excepţional! Da, zice, avem 9 ministere... zice... trebuie să închidem aşa... păi, zic, e bine! Şi am reuşit să luăm şi Fondurile Europene şi Dezvoltarea, şi, pentru că primarii noştri au folosit şi preşedinţii noştri de consilii judeţene au adus miliarde de euro... singurii care au adus bani europeni! Era normal sa ne dorim asta! (...) A zis 9 ministere. Excelent, Ludovic! Dar care.. ne-am retras doar noi cei 5-6... care sunt ministerele alea? E bine, au acceptat şi Dezvoltarea şi.. Şi zice, nu! Păi zi-mi-le! (...)

Şi-acolo, de-acolo s-a rupt filmul pentru că ne-am certat violent. A doua zi, eu cu Robert şi cu Raluca nu am mai participat la negocieri deloc, am refuzat să mai participăm... şi am încercat să venim cu un BPN... >

Pe 17 ianuarie 2021, Rareş Bogdan, în numele Grupării Reformiste, convoacă printre argumentele în sprijinul Tezei că Ludovic Orban sacrifică PNL pentru interesele sale personale concesiile făcute de Ludovic Orban celor de la USRPLUS pentru ca aceştia să-l sprijine să ajungă preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Declaraţia lui Rareş Bogdan era gravă nu prin dezvăluire, ci prin acuzaţia sub semnul căreia s-a făcut dezvăluirea:

Ludovic Orban sacrifică PNL pentru interese personale.

La această acuzaţie Ludovic Orban n-a răspuns. Strategia asumată de el faţă de Grupare a fost cea de tratare de sus, paternalistă, ca să lase pentru a lăsa impresia că atacurile Grupării sînt pentru el ca o adiere de seară pentru un edificiu de beton. Aşa a tratat şi intrarea lui Florin Cîţu în joc.

Asta pînă sîmbătă, 12 iunie 2021, cînd la Botoşani fiind a răspuns acuzaţiei din 17 ianuarie 2021 acuzînd la rîndu-i.

Momentul Botoşani reprezintă astfel o schimbare de strategie a lui Ludovic Orban. Preşedintele PNL şi-a dat seama că fluturarea ramurii de măslin în faţa pîlcului de săbii care s-au năpustit asupra lui e moarte politică de-a binelea. Şi că, prin urmare, trebuie să scoată şi el sabia. Nenorocirea pentru Ludovic Orban e că nimeni altcineva din PNL n-a scos sabia alături de el.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici