Ion Cristoiu: Ludovic Orban e pe cale să fie Liviu Dragnea şi mai mult de atît

  • Ion Cristoiu: Coaliţia de Centru Dreapta e la început de Guvernare. Atît simplul cetăţean, cît şi Istoricul clipei se întreabă pe cine să ia în serios. Altfel spus dintre toţi cei care vorbesc despre ce va face şi ce va drege Guvernarea de Centru Dreapta pe cine să urmărească atenţi pentru a vedea ce-i aşteaptă pe români
  • Ion Cristoiu: Cînd vrei să afli ce trebuie să aştepte Naţiunea de la Guvern, te trezeşti într-o mare încurcătură. O încurcătură pe cale să se destrame în ultimul timp. Pentru că în ultimul timp, cel care domină spaţiul public prin Discursul său, e Ludovic Orban.
  • Ion Cristoiu: De fiecare dată, Ludovic Orban nu vorbeşte doar în numele PNL, ci şi în numele USRPLUS şi al UDMR.Asta deoarece, aşa cum şi-a trecut pe pagina de Facebook, el se consideră Liderul Dreptei Româneşti. Se vorbeşte tot mai mult de un Ludovic Orban care devine mai tot mai Liviu Dragnea.
7875 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Ludovic Orban e pe cale să fie Liviu Dragnea şi mai mult de atît

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că de la venirea la guvernare a coaliţiei de centru dreapta, din decembrie anul trecut, premierul Cîţu nu reuşeşte să însufleţească naţiunea cu planurile sale, iar rolul de prim-ministru este preluat de preşedintele PNL, Ludovic Orban, care nu osteneşte să vorbească atât în numele coaliţei, cât şi al Guvernului, devenind pe zi ce trece noul Liviu Dragnea.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Cînd vine vorba de radiografia unei perioade istorice din viaţa unei ţări, istoricii caută mai întîi să afle persoana care vorbeşte în numele Guvernului.

Cea care ţine la curent opinia publică de la un moment dat cu ce va face şi ce va drege Puterea.

În cazul multor regimuri postdecembriste, istoricii din viitor nu vor avea prea mari bătăi de cap să descopere Conducătorul de facto al ţării. Între 1990 - 1996 el a fost preşedintele Ion Iliescu. Între 1996 - 2000, Conducătorul a fost preşedintele Emil Constantinescu. Între 2000 - 2004, Puterea a aparţinut premierului Adrian Năstase. Între 2009 - 2012 ea a fost în mîinile lui Traian Băsescu. A urmat Victor Ponta, premier care a condus România pînă în 2015. Regimul PSD de după alegerile din 2016 l-a avut drept Conducător pe Liviu Dragnea. După arestarea lui Liviu Dragnea, pînă în octombrie 2019, a condus Viorica Dăncilă. Din octombrie 2019 pînă în 6 decembrie 2020, Conducător a fost Ludovic Orban, premier şi totodată preşedintele PNL.

Dar din 23 decembrie 2020 pînă acum cine a condus? Sau, mai precis, cine conduce ţara? Cine e persoana al cărui Discurs public – interviuri, declaraţii de presă, conferinţe de presă, postări pe Facebook – evidenţiază direcţiile de acţiune ale Puterii?

Coaliţia de Centru Dreapta e la început de Guvernare. Chiar dacă pentru partidele care o compun, din perioada de după investirea Guvernului, de după 23 decembrie 2020, a însemnat o continuă şi neobosită împărţire a fripturii (cei de la USRPLUS sînt uimiţi pe zi ce trece de cîte sinecuri au la dispoziţie pentru a fi date apropiaţilor) totuşi s-au lansat şi direcţii de acţiune, puncte de program, legi de trecut prin Parlament, OUG-uri şi Hotărîri de guvern de luat. Atît simplul cetăţean, cît şi Istoricul clipei se întreabă, din start, pe cine să ia în serios. Altfel spus dintre toţi cei care vorbesc despre ce va face şi ce va drege Guvernarea de Centru Dreapta pe cine să urmărească atenţi pentru a vedea ce-i aşteaptă pe români.

Simplu cetăţean, Istoricul clipei, Istoricul în general sînt în mare încurcătură.

Despre ce va face şi ce va drege Guvernul vorbeşte în conferinţe de presă premierul Florin Cîţu.

Fireşte, a-l urmări pe Florin Cîţu cînd vorbeşte, e un coşmar. Omul nu poate pronunţa cu dicţie un cuvînt mai mare de două silabe. Nu de puţine ori, el începe o idee, o duce pînă pe la jumătate, după care brusc, furat de o altă idee, o părăseşte pe prima şi se apucă de a doua. De pe la jumătate, desigur. Florin Cîţu e premier de două luni. Să admitem că ministrul de Finanţe era, în guvernul condus de Ludovic Orban, o funcţie care nu te obliga să vorbeşti în public şi, mai ales, să stîrneşti emoţii. Ca premier, şi mai ales ca premier în astfel de vremuri dramatice, Florin Cîţu trebuie să se adreseze Naţiunii, s-o seducă, s-o însufleţească, s-o convingă.

Cum dracu să însufleţeşti o Naţiune care, în timp ce i te adresezi, depune strădanii dramatice ca să înţeleagă ce-i spui?

Ar fi fost normal ca Florin Cîţu să ia lecţii de dicţie. Nu spun că trebuia să facă experienţa lui Demostene, cel cu pietrele în gură. Spun că noaptea să nu doarmă şi să înveţe să pronunţe cu dicţie cuvintele mai lungi de două silabe.

Chiar şi în aceste condiţii, putem consemna un Discurs al premierului despre ce va face şi ce va drege Coaliţia de guvernare. Nu de alta, dar sînt agenţii de presă care-i transcriu conferinţele de presă.

Coaliţia de Centru Dreapta e alcătuită din trei partide:

PNL, USRPLUS şi UDMR.

PNL şi UDMR au fiecare cîte un şef. USRPLUS, dat fiind că USR şi PLUS n-au fuzionat încă, are doi şefi.

Fiecare dintre preşedinţii formaţiunilor care alcătuiesc Coaliţia de guvernare ţine Discursuri publice despre ce va face şi ce va drege Guvernul. Nu de puţine ori, ceea ce spune un şef e contrazis de ceea ce spune celălalt.

Şi ceea ce spun toţi e contrazis de premier.

Cînd vrei să afli ce trebuie să aştepte Naţiunea de la Guvern, te trezeşti într-o mare încurcătură.

O încurcătură pe cale să se destrame în ultimul timp.

Pentru că în ultimul timp, cel care domină spaţiul public prin Discursul său, e Ludovic Orban.

De la 1 februarie 2021, Ludovic Orban a avut nu mai puţin de cinci Discursuri. În cazul fiecăruia a vorbit în calitate de preşedinte al PNL şi mai ales de preşedinte al Camerei Deputaţilor. De fiecare dată, atît declaraţia de presă, cît şi răspunsurile la întrebări s-au referit la ce va face şi ce va drege Coaliţia de Guvernare în diferite domenii ale vieţii sociale.

Deja Ludovic Orban anunţă măsuri pe care le va lua Guvernul, expune soluţiile pe care le va adopta Guvernul, anunţă Proiecte de legi pe care le va trimite la Parlament Guvernul.

Bine, bine, veţi spune, dar Guvernul are un premier.

Ei şi?

De fiecare dată, Ludovic Orban nu vorbeşte doar în numele PNL, ci şi în numele USRPLUS şi al UDMR.

Asta deoarece, aşa cum şi-a trecut pe pagina de Facebook, el se consideră Liderul Dreptei Româneşti.

 Se vorbeşte tot mai mult de un Ludovic Orban care devine mai tot mai Liviu Dragnea.

E puţin spus Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea vorbea în numele unui singur partid de guvernare.

Ludovic Orban vorbeşte, ca Lider al Dreptei Româneşti, în numele a trei partide de guvernare.

Ludovic Orban e pe cale să fie Liviu Dragnea şi mai mult de atît”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici