Ion Cristoiu: Prin votul de duminică, 6 decembrie 2020, românii au scos limba la Marele Reformator Klaus Iohannis

  • Ion Cristoiu: Alegeri de alegeri, PSD a cîştigat prin prezenţa celor din rural într-un număr mai mare decît cei din urban. Anul acesta, deşi participarea în rural a fost mai mică, PSD a cîştigat alegerile. Anul acesta pensionarii au fost într-un număr mai mic decît oamenii activi. Cu toate acestea, PSD a întrecut PNL.
  • Ion Cristoiu: N-am nici cea mai mică îndoială că PSD n-are cum să facă majoritatea. Şi chiar dacă ar avea cum, preluarea Guvernului acum ar fi pentru PSD începutul procesului de dispariţie ca partid.
  • Ion Cristoiu: Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să iasă la vot şi să-i dea lui majoritatea zdrobitoare pentru că el urma să reseteze România. Prezenţa la vot a fost de 31,84 %, cea mai mică din postdecembrism. Românii au scos limba la Marele Reformator. Au arătat că nu-i interesează chestiunea
36235 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Prin votul de duminică, 6 decembrie 2020, românii au scos limba la Marele Reformator Klaus Iohannis

Publicistul Ion Cristoiu remarcă o serie de schimbări în comportamentul electoratului la alegerile parlamentare de duminică care au făcut ca PSD să iasă pe primul loc, iar preşedintele Iohannis să primească un vot de blam în ciuda îndemnurilor sale ca românii să meargă la urne pentru ca el să obţină majoritatea necesară reformării României.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro

De mai mulţi ani, de cînd s-a dat liber (pe şeşt) publicării pe Internet a exit-pool-urilor din timpul zilei de vot, am fost atent la dinamica înfruntării dintre PSD şi celelalte partide.

De exemplu ştiu deja pe de rost teoria foarfecelui:

Pînă la prînz, ies alegătorii PSD, mai ales cei din rural, pentru a se putea întoarce acasă şi să dea la vacă, iar după ies cei de Dreapta din oraşe care, domni fiind (cum spune zicala, Domnu-i domn şi-n şanţ) se scoală tîrziu şi merg la vot după ce-şi taie firele din nas (ei) şi se depilează (ele) şi-şi beau cafeluţa, evident pigulind între tip pe Facebook. De aia, de alegeri întregi, dacă n-a reuşit o deschizătură mare la foarfece, PSD se trezea seara, pe măsură ce deschizătura se închidea, învins fără discuţie.

Anul acesta PSD n-a mai avut în prima parte a zilei o deschizătură a foarfecelui. Prin urmare n-a avut de-a face cu fenomenul dezumflării de la o oră la alta. Ba mai mult, a cîştigat în faţa PNL, mai precis a Partidului Meu, printr-un val de alegători spre seară.

Alegeri de alegeri, PSD a cîştigat prin prezenţa celor din rural într-un număr mai mare decît cei din urban. Anul acesta, deşi participarea în rural a fost mai mică, PSD a cîştigat alegerile.

Alegeri de alegeri, PSD a cîştigat prin prezenţa conştiincioasă a pensionarilor la vot. Anul acesta pensionarii au fost într-un număr mai mic decît oamenii activi. Cu toate acestea, PSD a întrecut PNL.

De-a lungul zilei de 6 decembrie 2020 am primit şi eu, ca tot omul, rezultatele pe o anume perioadă (perioadă nu peroadă, în atenţia preşedintelui României pe care Constituţia îl obligă, printre altele, să nu stîlcească mutra Gramaticii) de la exit-pool-uri.

Pentru prima dată, nu m-au interesat. Sau, mai bine zis, nu m-au interesat în mod deosebit. Deşi printre alte motive ale acestei schimbări la faţă s-a numărat şi faptul că în materie de formare a Guvernului, n-am nici cea mai mică îndoială că PSD n-are cum să facă majoritatea. Şi chiar dacă ar avea cum, preluarea Guvernului acum ar fi pentru PSD începutul procesului de dispariţie ca partid. Pentru a avea un cuvînt de spus mai departe în România membră a UE, PSD are nevoie de ceea ce Brătienii (tatăl şi fiul) numeau refacerea în Opoziţie. Aşadar, înainte de ziua votului ştiam că Guvernul va fi de Dreapta. Şi va fi de Drepta chiar dacă PNL a suferit o înfrîngere, iar USRPLUS a cam zbîrcit-o.

Motivul trecerii în plan secund a rezultatelor e simplu. M-a preocupat prezenţa la vot. S-a spus că prezenţa va depinde de atmosfera de Pandemie. O nerozie. Localele au arătat că românii nu se tem de Pandemie. Românii se tem de miliţienii care, veniţi în Bucureşti de la coada vacii, au orgasme de plăcere să se dea mari şi cu bulan. Şi forma de grandomanie a prostului e puterea de a sancţiona. Românii se tem de sancţiuni. Cînd li se dă voie să zburde prin carantină, o fac. Aşa s-a întîmplat în 6 decembrie 2020. Cei care au vrut să meargă la vot au mers. Prin urmare, prezenţa a fost anul acesta, ca şi în 2016 anul celei mai proaste prezenţe din postdecembrism, dependentă de voinţa de a merge la urne. O prezenţă mică a dat seama de o lipsă de entuziasm de mobilizare, de motiv de a merge la vot. Erau toate premisele pentru aceasta din punctul de vedere al tradiţiilor postdecembriste. Oricît s-a străduit Klaus Iohannis să-i convingă pe români, aceştia din urmă n-au mai perceput PSD drept Monstrul, drept Ciuma Roşie. Ura faţă de PSD s-a consumat în trei rînduri de alegeri – europarlamentare, prezidenţiale, locale. În plus, la Guvernare se află, de un an, alt partid decît PSD. PNL a guvernat catastrofal. Nu doar ca administrator, al ţării, dar şi ca pretendent la ipostaza de făcător de Altfel de Politică. Era greu de crezut că va stîrni entuziasmul care împinge lumea să iasă la vot. USRPLUS putea cere acest entuziasm. USRPLUS a căzut însă în capcana Fripturii duse pe la nas de Klaus Iohannis. După ce preşedintele i-a anunţat pe Dacian Cioloş şi Dan Barna că PNL va împarte cu USRPLUS puterea, Alianţa a tras pe dreapta şi a pus de un somn de ghiftuit în vis. Reducerea motoarelor anti-PNL a făcut ca antipatia faţă de PNL să nu mai meargă masiv în voturile USRPLUS. Că prezenţa slabă, cea mai slabă din postdecembrism, se explică prin absenţa imboldului de a merge la vot, ne-o arată incredibila victorie a AUR. Partid necunoscut pînă mai ieri, AUR a devenit, după aceste alegeri, cea de a patra forţă politică a ţării. Explicaţia e dată de imboldul dat de AUR alegătorilor săi de a merge la vot. Iată că alegătorii AUR nu s-au temut de Pandemie.

Anul acesta era însă un motiv temeinic, un motiv uriaş de prezenţă la vot.

Aşa cum am scris de nenumărate ori pînă acum, Klaus Iohannis a transformat alegerile parlamentare în altceva decît un simplu exerciţiu democratic, în zeci de rînduri în ultima vreme el a prezentat 6 decembrie 2020 ca o piatră de hotar în Istoria Patriei. Scriam în comentariul Alegerile din 6 decembrie 2020 – un referendum prin care Klaus Iohannis va deveni primul preşedinte monarh absolut din Istoria Lumii de pe cristoiublog.ro din 24 noiembrie 2020:

<Pentru Klaus Iohannis, alegerile din 6 decembrie 2020 vor rămîne în destinul Patriei de importanţa crucială a lui 24 ianuarie 1859, a lui 1 decembrie 1918, a lui 23 august 1944 şi mai ales a lui 22 decembrie 1989. Asta deoarece, în viziunea lui Klaus Iohannis, expusă în seria de conferinţe de presă de la Cotroceni, România va fi alta după 6 decembrie 2020.

N-a fost conferinţă de presă la Cotroceni, în hotarele căreia Klaus Iohannis, pe lîngă atacarea PSD, umăr la umăr în această chibiţăreală electorală cu Adrian Zuckerman, ambasadorul lui Donald Trump în România, să nu înfăţişeze perioada de după 6 decembrie 2020 ca una a Marilor Reforme, toate iniţiate şi conduse de El.

Aşa cum am mai scris, alegerile parlamentare de anul acesta sînt extrase de Klaus Iohannis din seria confruntărilor între partide, ba chiar şi din cea a alternanţei la Putere, pentru a fi plasate în seria marilor evenimente care au marcat Istoria României. Într-un eseu mai vechi al meu am semnalat existenţa clişeului O nouă eră în retorica politicienilor din istoria modernă a României. La o Eră nouă se gîndeşte Klaus Iohannis ca deschizîndu-se după 6 decembrie 2020, deşi n-o spune (încă n-o spune deschis). Această Eră nouă va fi una a Marilor Reforme în toate domeniile: de la cel al Siguranţei naţionale pînă la cel de Sănătate. Ca să nu credem că e vorba doar de o visare cu ochii deschişi, Klaus Iohannis ne-a mărturisit în mai multe rînduri că în multe domenii miniştrii Guvernului Orban care sînt, evident, Miniştrii Mei, lucrează de zor la diferite Reforme. Cătălin Predoiu, la Reforma în domeniul Justiţiei. Nelu Tătaru la cea în domeniul Sănătăţii, Marcel Vela, la cea din domeniul Poliţiei. N-am nici o îndoială că toţi Miniştrii Mei lucrează la Reformele care vor fi aplicate după 6 decembrie 2020. Şi cel al Educaţiei, şi cel al Culturii şi cel al Muncii. Se înţelege deci – nu mai e nevoie de nicio precizare – că Miniştrii Mei lucrează la Reforme sub conducerea lui Klaus Iohannis. Evident, România are nevoie de reforme în multe domenii. Nu la aceste reforme cu m mic se referă Klaus Iohannis în discursurile sale, ci la Reformele cu m mare. Şi ele, aceste Reforme, vor deschide o Eră Nouă în Istoria Patriei, care vor schimba România din temelii, astfel încît manualul de Istorie din viitor se vor împărţi în două:

O parte, dedicată Istoriei de pînă la 6 decembrie 2020.

Cealaltă parte, dedicată Istoriei de după 6 decembrie 2020.

Prima parte va fi tipărită cu litere cenuşii. A doua, cu litere colorate. Iar capitolul dedicat anilor 2020-2024, celor patru ani (rămaşi) de mandat al lui Klaus Iohannis, vor fi tipărite pe hîrtie velină. Pentru a face atractiv acest capitol foile veline vor fi unse cu miere, cine le va citi se va linge pe degete de plăcerea lecturii.>

Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să iasă la vot şi să-i dea lui Klaus Iohannis majoritatea zdrobitoare pentru că el urma să reseteze România.

La o asemenea miză, prezenţa ar fi trebuit să fie uriaşă. Cum să nu mergi la vot cînd Preşedintele îţi spune că astfel dai temeiuri pentru Marile Reforme, pentru Resetarea României?

Prezenţa la vot a fost de 31,84 %, cea mai mică din postdecembrism. Românii au scos limba la Marele Reformator. Au arătat că nu-i interesează chestiunea. Cu o asemenea prezenţă, legitimitatea Reformelor e minimă. Cum să resetezi România cînd majoritatea românilor nu ţi-au dat mandat pentru asta?”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici