Ion Cristoiu: Sadoveanu vrea 20000 de biblioteci!

Căutînd în Scînteia din 1946 pentru a ilustra felul în care s-a sărbătorit 1 Mai de către comunişti, am dat în numărul din 1 mai 1946, peste această tabletă a lui Mihail Sadoveanu, publicată la pagina 3, dreapta sus, pagină pusă sub semnul lozincii Spre România de mîine:

688 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Sadoveanu vrea 20000 de biblioteci!

Sadoveanu

„Totul pentru cultura poporului

de MIHAIL SADOVEANU

Viitorul nostru cultural – am mai spus asta – e în legătură directă cu ridicarea intelectuală a păturilor largi populare. Cînd conştiinţa de neam şi de patrie va arde în fiecare individ, vom fi ajuns la eliberarea întregului popor, la independenţa lui deplină. Nici un analfabet, asta să fie lozinca. Totul pentru sănătatea Poporului, pentru buna lui stare materială şi, în acelaşi timp şi mai ales, pentru cultura lui. Difuzarea cărţii să se facă prin zeci de mii de biblioteci – devenite instituţii naţionale. Sub acest unghiu de vedere nu e greu de înţeles care poate fi rolul intelectualilor în general şi al scriitorilor în particular. Scriitorii care nu înţeleg postulatul timpului, care mai continuă să stăruiască fie în izolare, fie în vechile prejudecăţi, fie în naţionalismul agresiv şi ura de rasă, care nu au în vedere necesităţile acestui moment teribil al istoriei umanităţii, să rămîie între două lumi ca într-un ostrov pustiu. Toate teoriile de artă încetează – pînă cînd datoria noastră va fi împlinită.

Daţi-mi să alcătuiesc un afiş ori o chemare:

Vreau să scriu o carte pentru cele douăzeci de mii de biblioteci. E adevărat că n-am hîrtie ca să tipăresc nimic (la editorul meu «Cartea Românească» aşteaptă de multă vreme retipărirea a unsprezece volume ale mele), iar cele douăzeci de mii de biblioteci sunt deocamdată numai un vis. Însă tocmai de aceea trebuie să ne mişcăm, să ne unim, să voim si să realizăm.”


Sîntem la începutul lui mai 1946.
Sadoveanu se plînge că n-are unde şi cum retipări unsprezece volume de ale sale.
Despre ce-o fi vorba?
Despre volumele aparţinînd Operelor complete, începute la Fundaţiile Regale, din care publicase pînă în 1945, 4 volume. Asta înseamnă că mai avea de publicat 11 volume din seria Opere complete. Operele complete vor fi începute în 1954 şi se vor încheia în 1973 cu volumul 21. Despre ce carte voia Sadoveanu ca, o dată scrisă (n-o scrisese în 1946), să fie distribuită la douăzeci de mii de biblioteci?

După 1946 scriitorul tipăreşte următoarele cărţi:
Fantazii răsăritene (1946)
Caleidoscop (1946)
Păuna mică (1948)
Mitrea Cocor (1949)
Nada Florilor, roman (1951)
Nicoară Potcoavă, roman (1952).
Să fie vorba de Mitrea Cocor?!
Oricum, prin invocarea distribuirii la 20000 de biblioteci, Sadoveanu sugera un tiraj uriaş pentru cartea sa.
Tiraj uriaş, parale multe!
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici