Ion Cristoiu: Şi dacă Dacian Cioloş i-a întins lui Klaus Iohannis o capcană în capcană?

  • Ion Cristoiu: Ţara moare şi politicienii se păruiesc! E fără discuţie că Românii aşteaptă ca un politician să-şi asume bărbăţia de a pune capăt acestei păruieli. Acest politician n-a fost Klaus Iohannis. N-a fost Florin Cîţu. N-a fost Marcel Ciolacu. A fost Dacian Cioloş
  • Ion Cristoiu: USR, formaţiunea tratată de PSD şi PNL ca o formaţiune imatură, pusă pe scandal, pe Revoluţie continuă – cum spune Rareş Bogdan – a avut deodată tăria de a spune Stop tarantulei! Şi prin urmare şi-a asumat misiunea de a face guvern.
  • Ion Cristoiu: Nu ştiu dacă Dacian Cioloş va ajunge premier. Ştiu însă un adevăr: Indiferent că va eşua sau nu în formarea Guvernului, Dacian Cioloş va repurta o uriaşă victorie. O victorie morală în faţa românilor. Va trece în ochii românilor drept bărbatul de stat care a avut tăria să-şi asume guvernarea ţării.
23274 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Şi dacă Dacian Cioloş i-a întins lui Klaus Iohannis o capcană în capcană?

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, indiferent dacă Dacian Cioloş va fi desemnat sau nu premier, liderul USR va trece în ochii românilor drept bărbatul de stat care a avut tăria să-şi asume guvernarea ţării, iar dacă preşedintele Iohannis va insista să-l repună pe Florin Cîţu în fruntea Guvernului, va fi marele perdant.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„M-am numărat printre comentatorii care au urmărit Războiul civil din PNL declanşat în perspectiva Congresului din 25 septembrie 2021 cu o hărnicie ieşită din comun. Despre diferitele semnificaţii şi diferitele etape ale confruntării am scris pe cristoiublog.ro, am vorbit în mai multe rînduri în Jurnalul meu video şi am răspuns la întrebările Monicăi Mihai în cadrul emisiunii săptămînale de la Aleph News, Gîndurile lui Cristoiu. Printre ultimele însemnări despre Bătălie se numără şi cea din 17 septembrie 2021 publicată pe cristoiublog.ro sub titlul Folosind pretextul campaniei pentru şefia PNL, Ludovic Orban a început deja, cu trei ani mai devreme, campania pentru prezidenţiale. Textul debuta cu trimiterile la un sondaj desfăşurat la nivel naţional:

„Un sondaj făcut la nivel naţional despre Criza politică actuală are în final următoarea întrebare:

Cine ar fi cel mai bun preşedinte al PNL?

Rezultatul arată cam aşa:

Ludovic Orban – 41 %

Florin Cîţu – 20%

Nu ştiu cum ar arăta rezultatul dacă întrebarea ar fi fost pusă doar membrilor PNL. Nu exclud posibilitatea ca Florin Cîţu să fie pe primul loc şi Ludovic Orban pe al doilea. Asta deoarece criteriile de apreciere diferă radical în cazul membrilor PNL de cel al electoratului la nivel naţional. Poate intra în joc, dacă nu mai ales, sprijinul dat lui Florin Cîţu de Klaus Iohannis, încă văzut de partid ca Marele Protector, dar şi ca omul care face jocurile cînd vine vorba de desemnarea premierului şi chiar a miniştrilor.

Pusă întregului electorat întrebarea aduce un răspuns care nu mă miră.”

Spre final, semnalam că indiferent de rezultatul Congresului, cîştigătorul moral e Ludovic Orban.

Concluzia analizei mele va fi surprins la vremea respectivă, pe 17 septembrie 2021, cu opt zile înaintea Congresului. Acum, la 20 de zile de la Congres, după ce alesul Florin Cîţu s-a dovedit mai pirpiriu decît înainte de Congres şi cînd spun asta nu mă refer la premierul Florin Cîţu, ci la preşedintele PNL, Florin Cîţu, iar Ludovic Orban, învins în partid, un învingător la nivel naţional, obligînd prin prestaţia sa post Congres pe mulţi dintre cei care l-au votat pe Florin Cîţu să se întrebe unde le-a fost mintea cînd nu l-au ales pe Ludovic Orban.

Pe ce mă bazez în lansarea acestei concluzii care, iată, s-a dovedit deja adevăr cu valoare de axiomă?

Pe observaţia că din mai multe cauze, consemnate în mai multe comentarii, Bătălia din PNL a trecut rapid de scena mică a confruntării dintre două personalităţi, confruntare văzută de întreaga ţară ca una pentru prezidenţiale şi nu pentru şefia PNL.

Graţie acestei realităţi, de care nici Florin Cîţu, nici Klaus Iohannis n-au fost conştienţi, deşi învins la Congres, Ludovic Orban s-a dovedit, după Congres, Învingătorul confruntării pe scena mare, a ţării. Din simpla comparare a prestaţiei celor doi, electoratul la nivel naţional şi-a dat seama că Florin Cîţu e un biet mîţ (Să-mi ierte pisicile comparaţia!). Şi poate ceva din valul de antipatie naţională îndreptat spre premierul Florin Cîţu şi-a avut cauza şi în convingerea românilor că Ludovic Orban trebuia să fie Cîştigătorul.

Am făcut referire la cazul Ludovic Orban, pentru că un lucru asemănător se întîmplă şi cu Dacian Cioloş. Despre desemnarea lui Dacian Cioloş e deja în presă o unanimitate că a fost o capcană întinsă de Klaus Iohannis. O capcană în care a căzut, vezi Doamne! Dacian Cioloş.

De ce o capcană?

Răspunsurile curg cu nemiluita.

Şi ele sunt cam aceleaşi.

Dacian Cioloş nu va reuşi să facă majoritate. Fie că va da mandatul înapoi, fie că va pica la vot. Şi dacă se va întîmpla asta, Dacian Cioloş va primi o lovitură mortală. Va fi terminat ca om politic. Va fi terminat şi USR, deoarece i se va vedea izolarea.

Aşa să fie, oare?

Aşa ar fi dacă întîmplările ar fi avut loc în vremuri normale. În vremuri normale, Dacian Cioloş ar fi fost ridiculizat prin formula S-a autopropus premier! Iar USR, batjocorită, pentru că s-a crezut mai mare decît ea.

Noi însă nu trăim în aceste zile vremuri normale.

Pandemia se conturează de pe o zi pe alta ca o tragedie naţională.

Şi mult mai grav, ca o tragedie la care Florin Cîţ/u, Klaus Iohannis, miniştrii, se uită nepăsători.

Facturile la energie s-au umflat deja. Banii de la Bruxelles trebuie administraţi. Poate că aceste Crize s-ar fi petrecut şi dacă România ar fi avut un guvern plin, cu o majoritate în Parlament. Vine iarna şi autorităţile nu sînt pregătite.

Poate.

Sigur e că România traversează o Criză politică de o lună şi o săptămînă, mai precis din 1 septembrie 2021, cînd s-a încălcat de Florin Cîţu Protocolul de Guvernarea prin revocarea lui Stelian Ion, fără ca măcar partenerul USR să fie informat. Din acea zi, românii şi-au dat seama că nimeni nu se mai preocupă de administrarea ţării. Politicienii sînt prinşi într-o bătălie văzută de români ca o aberaţie.

Ţara moare şi politicienii se păruiesc!

E fără discuţie că Românii aşteaptă ca un politician să-şi asume bărbăţia de a pune capăt acestei păruieli.

Acest politician n-a fost Klaus Iohannis. N-a fost Florin Cîţu. N-a fost Marcel Ciolacu.

A fost Dacian Cioloş.

USR, formaţiunea tratată de PSD şi PNL ca o formaţiune imatură, pusă pe scandal, pe Revoluţie continuă – cum spune Rareş Bogdan – a avut deodată tăria de a spune Stop tarantulei! Şi prin urmare şi-a asumat misiunea de a face guvern. Un Guvern al cărui program prevede rezolvarea Crizei sanitare, a Crizei energetice şi a Crizei banilor veniţi de la Bruxelles.

Spuneam luni seara la Marius Tucă Show că eu, în locul lui Dacian Cioloş, n-aş fi făcut gestul de a mă autopropune premier.

Şi nu pentru că aş fi convins că e o capcană întinsă de Cotroceni, ci pentru că orice politician care va fi premier în perioada următoare va fi făcut pulbere ca imagine publică.

 Va trebui să rezolve probleme lăsate nerezolvate de Guvernarea Cîţu din 1 iunie 2021, cînd a început Războiul civil din PNL.

Nici Wiston Churchill n-ar reuşi să iasă viu şi nevătămat politic din marea încercare care rămîne administrarea României pînă în primăvară.

Nu ştiu dacă Dacian Cioloş va ajunge premier.

Ştiu însă un adevăr:

Indiferent că va  eşua sau nu în formarea Guvernului, Dacian Cioloş va repurta o uriaşă victorie. O victorie morală în faţa românilor.

Va trece în ochii românilor drept bărbatul de stat care a avut tăria să-şi asume guvernarea ţării.

Iar cei care s-au dat peste cap să nu-l lase, Florin Cîţu, liderii PNL; vor ieşi perdanţi.

Chiar dacă prin jocurile lui Klaus Iohannis Florin Cîţu va fi din nou premier.

Sau chiar dacă mai ales.

Dacă Dacian Cioloş nu va reuşi să facă Guvern, Klaus Iohannis va fi marele perdant. Chiar dacă nu i-a întins o capcană lui Dacian Cioloş, impresia naţională va fi că i-a întins.

De dragul lui Florin Cîţu, cel care a ajuns să fie urît mai rău decît Nicolae Ceauşescu.

În serialul Osman Întemeietorul, apar multe situaţii în care bizantinii îi întind o capcană lui Osman. Acesta, aflînd de ea, le întinde el o capcană.

O capcană în capcană.

Dacă Dacian Cioloş nu va reuşi să facă majoritatea, lovitura pentru Iohannis va fi mortală.

Putem presupune atunci că lui Dacian Cioloş i-a întins o capcană lui Klaus Iohannis.

O capcană în capcană!”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici