PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Îl va pune, azi-mîine, la podea cu un upercut, Uriaşul Blond din Cotroceni, pe Piticul de Grădină din Piaţa Victoriei?

Iarăşi, certuri în Paradis! Cel care va cîştiga, pe termen scurt, din scandalul izbucnit seara trecută la guvern ar părea că e, la prima vedere, premierul Cîţu, care a izbutit prin demiterea-surpriză a ministrului justiţiei Stelian Ion să adune mai multe atuuri. Primul e că le arată aleşilor săi locali din PNL că el merge pînă în pînzele albe, pentru a le da banii promişi, prin noul PNDL-3, botezat ”Anghel Saligny”. Are deci o miză în plus, în războiul intern din PNL. Al doilea, e că le-a forţat mîna rivalilor politici– ieşirea de la guvernare, ca şi rămînerea sînt, ambele variante, perdante pentru USR-PLUS, cît şi pentru liderii lor actuali, care au şi ei congres. Dacă pleacă, o fac fără să fi demonstrat nimic, în afară de faptul că au idei puţine şi fixe. Dacă rămîn, rămîn umiliţi a doua oară. Aşa e, într-o proiecţie ideală a lui Cîţu. Dar a uitat de Uriaşul Blond de la Cotroceni. În caz că n-a avut, ori nu primeşte binecuvîntarea lui rapidă, e K.O.

8754 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Îl va pune, azi-mîine, la podea cu un upercut, Uriaşul Blond din Cotroceni, pe Piticul de Grădină din Piaţa Victoriei?

Uriaşul Blond de la Cotroceni şi Piticul de Grădină din Piaţa Victoriei

Posibil şah la Cîţu

Straniu este momentul în care a izbucnit această ceartă la guvern, la capătul căreia miniştrii USR-PLUS au părăsit şedinţa şi Stelian Ion, ministrul justiţiei, a fost demis. Nu înainte ca Florin Cîţu să fi declarat: ”Am luat o decizie. Necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui cererea de revocare din funcţie a domnului Stelian Ion. Nu voi acecepta în Guvernul României miniştri care să se opună dezvoltării României. Nu voi permite ca poporul român să fie şantajat. Am informat liderii coaliţiei de această demitere. Nu mai accept pe nimeni în Guvern care să şantajeze. România trebuie dezvoltată”, a spus şeful Executivului, menţionînd că ministrul demis al justiţiei n-a fost în stare să-şi ducă la bun sfîrşit propriul proiect, de desfiinţare a SIIJ.

Înţelegem de aici că a avut loc o ceartă: nu vă votăm ”Anghel Saligny”, dacă nu votaţi cu desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a magistraţilor. Alt şantaj n-a fost, presupun că n-au prezentat premierului vreun filmuleţ cu el, în Statele Unite.

Spuneam că e straniu contextul conflictului: la ora 18, chiar înainte de furtuna din paharul cu apă al guvernului, preşedintele Iohannis ieşise, cum rar o mai face, împăciuitor şi doct, cerînd parlamentului (în cea mai mare măsură), dar şi guvernului, să se pună mai abitir pe treabă. Sînt probleme cu vaccinarea, trebuie să se facă ”România educată”. A certat un pic parlamentul, care trebuie să fie mai eficient şi să lase deoparte politicianismele ieftine, apucîndu-se să lucreze pentru ţară. Oricum, cam jumătate din mesaj a fost dojană pentru parlament, deşi criza era la guvern.

În această zonă a executivului, Iohannis a punctat clar: ”În domeniul justiţiei şi al statului de drept, agenda publică a fost ocupată de câteva aspecte importante, precum desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi necesitatea unui cadru normativ care să aşeze sistemul judiciar pe baze solide. Acestea sunt şi rămân obiective foarte importante, a căror îndeplinire nu mai poate trena”. De aici, înţelegem: vînt în pupa, pentru USR-PLUS.

Şi ce face Cîţu? Îl demite pe Stelian Ion, Salomeea de la USR-PLUS, cel de la care preşedintele aştepta să-i aducă capetele celor de la SIIJ pe tipsie de argint? E ceva putred aici! Poate ne lămureşte paragraful următor.

Preşedintele a mai spus: ”Suntem în mod cert pe direcţia corectă, dar nu este suficient să ne raportăm doar la cifre, la statistici. Este nevoie de mai multă empatie, de mai multă implicare şi de rezultate concrete pentru oameni. Creşterea de preţuri există, este reală şi afectează mulţi români. Pentru ei, trebuie pregătite soluţii şi aici cred că este sarcina în primul rând a Guvernului, a miniştrilor şi a autorităţilor locale, să transforme în beneficii pentru cetăţeni cifrele din statistici – care, repet, sunt bune şi arată o direcţie corectă. Mai multe investiţii, în special în sănătate şi infrastructură, mai multe locuri de muncă, încurajarea afacerilor, absorbţia de fonduri europene, protejarea veniturilor – acestea sunt coordonatele de la care guvernanţii nu trebuie să se îndepărteze”. Clar, e o critică la prestaţia premierului Cîţu. Deci, bilă neagră Cîţu!

Anghel Saligny rămîne numai pod

Mai spune Iohannis: ”Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiţia dintre un partid sau altul, nu este despre competiţiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul. Guvernarea şi legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie să uite acest lucru. Niciun lider politic nu trebuie să uite că puterea se exercită pentru români, nu pentru vreun interes vremelnic de partid”. Iarăşi, bilă neagră la Cîţu. Aproape şah. Şi cînd continuă cu ”alegerile interne din partide nu sunt despre a înlocui prin orice mijloace un lider cu un alt lider...”, e şah clar – la Cîţu.

Preşedintele n-a scos un cuvînt despre proiectul ”Anghel Saligny”, dar a cerut desfiinţarea SIIJ. Ce a făcut Cîţu? Exact pe dos. Dacă ar fi respectat solicitarea lui Iohannis, ştia că nu mai are nicio şansă la Congresul PNL. Să fi acţionat Cîţu iarăşi la nervi, riscînd totul pe o carte şi împingîndu-l, de astă dată, pe însuşi challanger-ul de la Cotroceni în corzi? Mi-e greu să cred că lucrurile stau aşa. Ar fi prea frumos ca un upercut, de răspuns, al uriaşului blond de la Cotroceni să-l pună azi-mîine la podea pe piticul de grădină de la Palatul Victoria, cum îşi doresc cei de la USR-PLUS acum, din toţi rărunchii, mai abitir decît Orban.

De fapt, trebuie să înţelegem că scandalul a fost într-adevăr aprig. Şi înţelegem din postarea lui Stelian Ion de pe facebook, după ce a ajuns acasă – probabil nu cu maşina de serviciu, de la guvern, că fusese demis. Poate cu trotineta: ”Premierul Florin Cîţu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituţie. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare. În felul acesta, Florin Cîţu şi-a semnat de fapt propria plecare din guvern, pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîţu va pleca acasă. Şantaj şi iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiţiei să îţi dea un aviz la minut, pe un proiect cu miză uriaşă, pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiţiei, pentru obţinerea avizului. În felul acesta Florin Cîţu şi-a semnat de fapt propria plecare din guvern, pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîţu va pleca acasă”.

E de înţeles că premierul i-a cerut lui Stelian Ion avizul pe loc pentru PNDL-ul 3, şi acesta nu i l-a dat.  Ceea ce, într-adevăr, dacă e să credem ce relatează demisionatul ministru al justiţiei, e cam pe la marginea legii. Premierul a forţat, într-adevăr, mîna. Şi aici, de fapt, a fost şantaj. Unul de ambele părţi. Numai că mai tare în pix a fost premierul, iar Userişii au devenit în Plus la şedinţa de guvern şi-au părăsit-o.

Ghici, cine pleacă acasă cu trotineta?

Reacţiile n-au întîrziat. UDMR-ul spune că e o furtună într-un pahar cu apă: a plecat Stelian Ion acasă. Ei şi? Mai sînt trotinete în parcarea de la guvern! Fireşte, au spus asta cu alte cuvinte, cele din postarea deputatului Magyar Lóránd, de pe facebook: ”marea problemă a USR-PLUS este superficialitatea, sunt rupţi de la realele probleme ale societăţii şi duc o lipsă acută de soluţii solide, bine gândite şi bine ţintite pentru aceste probleme. Colegii de la USR-Plus se dau toată ziua care pe trotinetă, care pe bicicletă, fascinaţi că au prins viteză, dar fără nicio idee despre direcţie. România nu se poate guverna de pe Facebook. Dacă vrem să fim fericiţi în România, e nevoie de fapte, nu de vorbe. Proiectul Anghel Saligny nu este pentru un anume partid. USR PLUS zice că pentru ei nu este o prioritate să dezvolţi România. Ei vor să rămânem ultimii în Europa”.

Cam pe acelaşi ton îl apără pe premier şi Alina Gorghiu, păpuşarul-şef din spectacolul ”One Man Show Cîţu”, care joacă de ceva vreme pe scena politică: ”1) Poţi contribui la această guvernare, dacă nu vrei modernizarea României? 2) Ai voie să blochezi activitatea Guvernului pentru că aşa vrei tu? 3) Dacă nu reuşeşti să duci la bun sfârşit nici măcar un proiect, nici măcar desfiinţarea SIIJ, cu privire la care ai găsit consens când ai intrat în minister, ce ar trebui să facem? Îmi pare rău că trebuie să pun aceste întrebări, ale căror răspunsuri le ştim toţi. Decizia prim-ministrului de remaniere a ministrului justiţiei devenise absolut necesară. PNL o susţine total”.

Supăraţi furcă, cei de la USR-PLUS s-au adunat la şedinţă, în crugul serii după ce-au plecat de la guvern şi-au zis, la televiziunea lor DIGI, prin vocea deputatului Ionuţ Moşteanu, că ”vrem o coaliţie cu PNL şi UDMR, însă fără premierul Cîţu. Premierul Cîţu şi-a arătat din nou limitele. Numai astăzi a încălcat de două ori protocolul de coaliţie, o dată când a băgat şmechereşte în şedinţa de Guvern (Proiectul Anghel Saligny – n.n.), deşi la coaliţie acum două zile a spus că nu are avizele, nu discutăm săptămâna asta. Astăzi a băgat şmechereşte PNDL, care nu e nicio urgenţă pentru nimeni în România, în afară de domnul Cîţu, care este în campanie internă. Şi a doua, în momentul în care a anunţat că, pentru că poate, la 21.30 când a fost la declaraţii, a anunţat demiterea colegului meu Stelian Ion (...). Omul ăsta trebuie să ţină aceste trei partide de coaliţie împreună pentru realizarea programului de guvernare, însă se vede că este o pălărie prea mare pentru dânsul”. Greu s-a observat acest lucru!

În tot acest circ, a rămas plutind în aer una din ultimele fraze, rostite de preşedintele Iohannis, chiar înainte de şedinţa de guvern, cea cu bucluc: ”oamenii s-au săturat de discursuri sterile, de veşnicele promisiuni neonorate. Vor să vadă mai puţin scandal şi mai multă cooperare. Nu îi interesează cine strigă mai tare sau cine critică mai eficient”.

Cam aşa e. Nu s-a mai vorbit deloc la Palatul Victoria de scumpirile la curent şi gaze, ori ce se mai întîmplă cu consumatorul vulnerabil, ci numai de SIIJ şi Saligny, obsesiile electorale interne ale celor două găşti de la guvernare. Şedinţa de guvern a fost numai despre alegerile interne din PNL şi din USR-PLUS. Cine va cîştiga războiul reaprins între gaşca ”jmecherilor pe trotinete” şi cea a ”golanilor cu săgeţi”, o să decidă ”Naşul” de la palatul din deal, după ce-i mai cheamă încă o dată la o întîlnire de taină.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici