12 state UE contestă acordul Comisiei Europene de restricţionare a cerealelor ucrainene: "subminează integritatea pieţei interne"

Miniştrii agriculturii din 12 ţări ale UE şi-au exprimat "îngrijorarea" cu privire la un compromis recent la care au ajuns Bruxelles-ul şi cinci state membre din estul blocului comunitar pentru a restricţiona importurile de produse agricole ucrainene.

9089 afișări
Imaginea articolului 12 state UE contestă acordul Comisiei Europene de restricţionare a cerealelor ucrainene: "subminează integritatea pieţei interne"

La sfârşitul lunii aprilie, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis importurile de cereale din această ţară afectată de război. Comisia Europeană a răspuns cu o propunere de a oferi un ajutor de 100 de milioane de euro pentru fermierii din aceste ţări, precum şi cu o interdicţie temporară a importurilor ucrainene în aceste ţări, cu excepţia cazului în care sunt destinate tranzitului către alte naţiuni.

Într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene şi consultată de POLITICO, cei 12 miniştri ai agriculturii au declarat că acordul "subminează integritatea pieţei interne a UE".

Miniştrii din Franţa, Germania, Olanda, Irlanda, Grecia, Austria, Belgia, Croaţia, Croaţia, Luxemburg, Estonia, Danemarca şi Slovenia au cerut "clarificarea" urgentă a acestui aranjament, despre care au spus că a fost făcut de Comisie "fără consultarea statelor membre".

Preocupările lor se concentrează pe modul în care acordul se referă la "normele şi funcţionarea" pieţei interne a UE şi la obligaţiile UE faţă de Ucraina şi la acordul de asociere a Kievului cu blocul comunitar. Scrisoarea solicită discuţii suplimentare cu ţările pentru a explica cum şi de ce au fost acordate cele 100 de milioane de euro.

"La fel ca în toate dimensiunile sprijinului nostru, este imperativ să ne asigurăm că Uniunea Europeană este unită şi că diferenţele noastre nu fac jocul Rusiei, mai ales în această problemă specială, în care Rusia ameninţă să nu extindă Iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră", au declarat miniştrii în scrisoare.

"Îndemnăm Comisia să revină la o procedură transparentă, conform normelor stabilite în cadrul funcţionării UE şi a statelor sale membre", se mai arată în scrisoare.

Mai mulţi miniştri ai agriculturii din UE au criticat luna trecută interdicţiile unilaterale impuse de Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria asupra importurilor ucrainene. 

Marc Fesneau, ministrul Agriculturii din Franţa, a criticat Polonia şi celelalte ţări pentru dublu standard, care susţin Ucraina atunci când este vorba de furnizarea de arme şi de impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei, dar îi întorc spatele atunci când este vorba de a suporta o parte din consecinţe.

"Nu poţi face apel la solidaritate şi, în acelaşi timp, să iei decizii unilaterale", a spus Fesneau.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici