15 ţări UE împotriva legii maghiare anti-Lgbtiq+. Cum s-a poziţionat România

Adoptată de Parlament în 2021, legea „interzice sau restricţionează accesul la conţinut care propagă sau prezintă aşa-numita divergenţă de la identitatea personală corespunzătoare genului la naştere, reatribuirii de gen sau homosexualităţii copiilor sub 18 ani”.

1936 afișări
Imaginea articolului 15 ţări UE împotriva legii maghiare anti-Lgbtiq+. Cum s-a poziţionat România

15 ţări UE împotriva legii maghiare anti-Lgbtiq+. Cum s-a poziţionat România

15 state membre ale Uniunii Europene au decis să se alăture Comisiei Europene şi Parlamentului UE în procesul lansat împotriva Ungariei. Miza este legea anti-Lgbtiq+, care are ca scop cenzurarea homosexualităţii din cărţile şcolare şi din filme sau programe TV pentru copii sub 18 ani. România nu este pe lista anti-Ungaria.

Ieri la miezul nopţii, termenul de aderare la procedură a expirat şi, in extremis, a sosit sprijinul Franţei şi al Germaniei, alăturându-se astfel altor 13 guverne: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, Slovenia, Spania şi Suedia. 

Legea, adoptată de Parlamentul Ungariei în iunie 2021, „interzice sau restricţionează accesul la conţinut care propagă sau prezintă aşa-numita divergenţă de la identitatea personală corespunzătoare genului la naştere, reatribuirii genului sau homosexualităţii pentru minorii de 18 ani”.

Ursula von der Leyen a numit legea „o ruşine”, deoarece, potrivit Comisiei Europene, încalcă valorile europene şi drepturile fundamentale ale persoanelor, în special ale persoanelor LGBTIQ+.

Din acest motiv, Executivul UE a lansat imediat o procedură de infringement încă din iulie 2021 şi, un an mai târziu, în lipsa unor paşi înapoi din partea lui Viktor Orban, a decis să declanşeze sesizarea către Curtea de Justiţie a UE.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici