30 august 1590 - Tokugawa Ieyasu ocupă castelul Edo. Din 1603 va deveni Shogunul Japoniei unificate

Tokugawa Ieyasu a fost un lider militar japonez care a unificat Japonia la începutul secolului al XVII-lea, după o lungă perioadă de război civil. El a fondat shogunatul Tokugawa, care a condus Japonia până la Restaurarea Meiji din 1868.

1143 afișări
Imaginea articolului 30 august 1590 - Tokugawa Ieyasu ocupă castelul Edo. Din 1603 va deveni Shogunul Japoniei unificate

Public Domain

Ieyasu s-a născut în familia unui războinic local, situată la câţiva kilometri est de Nagoya. Când avea doi ani, a fost trimis ca ostatic la familia Imagawa, vecini puternici, din cauza schimbării alianţelor tatălui său. A fost eliberat după doi ani şi s-a întors la castelul familiei sale, unde a preluat controlul asupra rudelor şi vasalilor săi. 

Ieyasu a servit ca vasal şi general al clanului Oda, condus de Oda Nobunaga, unul dintre cei trei „Mari Unificatori” ai Japoniei. După moartea lui Nobunaga, Ieyasu a fost rival cu Hashiba Hideyoshi, alt subordonat al lui Oda, înainte de a-şi declara loialitatea şi de a lupta în numele lui.

Sub Hashiba, Ieyasu a fost mutat în câmpiile Kanto din estul Japoniei, departe de baza de putere a lui Hashiba din Osaka. El şi-a construit castelul în satul de pescuit Edo (acum Tokyo). A devenit cel mai puternic daimyo şi cel mai înalt ofiţer sub regimul Toyotomi (noul nume de clan al lui Hideyoshi). 

Ieyasu şi-a păstrat forţa în încercarea eşuată a lui Toyotomi de a cuceri Coreea. După moartea lui Hideyoshi, Ieyasu a preluat puterea în 1600, după Bătălia de la Sekigahara. A primit numirea de shogun în 1603 şi a abdicat voluntar din funcţie în 1605, dar a rămas la putere până la moartea sa în 1616.  

Una dintre realizările sale importante a fost ocuparea Edo pe 30 august 1590, după asediul castelului Odawara, care aparţinea clanului Hojo, ultimul rival al lui Toyotomi. Ieyasu a primit provincia Kanto ca recompensă pentru participarea sa la asediu şi a transformat Edo în capitala sa. Acest lucru i-a permis să-şi consolideze baza de putere şi să-şi extindă influenţa asupra celorlalţi daimyo. Edo a devenit mai târziu centrul politic şi cultural al Japoniei sub shogunatul Tokugawa. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici