4 august 1964 - Al doilea ,,incident" din Golful Tonkin determină SUA să înceapă războiul împotriva Vietnamului de Nord

,,Incidentul din Golful Tonkin" a fost o confruntare internaţională imaginară care a dus la implicarea mai directă a Statelor Unite în războiul împotriva forţelor comuniste din Vietnamul de Nord şi pentru protejarea Vietnamului de Sud.

1283 afișări
Imaginea articolului 4 august 1964 - Al doilea ,,incident" din Golful Tonkin determină SUA să înceapă războiul împotriva Vietnamului de Nord

U.S. Navy

,,Incidentul" a constat într-o confruntare pe 2 august 1964, când forţele Statelor Unite efectuau operaţiuni secrete aproape de apele teritoriale nord-vietnameze, până când forţele nord-vietnameze ar fi răspuns. 

Guvernul Statelor Unite a afirmat fals că un al doilea incident a avut loc pe 4 august 1964, între navele nord-vietnameze şi cele americane în apele Golfului Tonkin.

SUA au învinovăţit Vietnamul de Nord pentru ,,incidentul" de pe 4 august.

O investigaţie ulterioară a dezvăluit că al doilea atac nu a avut loc niciodată; afirmaţia oficială americană este că s-a bazat în mare parte pe interceptări de comunicaţii interpretate eronat. 

Agenţia Naţională de Securitate, o filială a Departamentului Apărării SUA, a distorsionat intenţionat informaţiile pentru a crea impresia că a fost efectuat un atac. 

Pe 2 august 1964, distrugătorul USS Maddox, în timp ce efectua o patrulare de inteligenţă semnalistică ca parte a operaţiunilor DESOTO, a fost lovit de trei torpiloare nord-vietnameze ale Escadrilei 135 de Torpile.

Maddox a tras focuri de avertisment şi bărcile nord-vietnameze au atacat cu torpile şi focuri de mitralieră.

În angajamentul care a urmat, un avion american (care fusese lansat de portavionul USS Ticonderoga) a fost avariat, trei torpiloare nord-vietnameze au fost deteriorate şi patru marinari nord-vietnamezi au fost ucişi, iar alţi şase au fost răniţi.

Nu au existat victime americane. 

Maddox a scăpat doar cu o gaură de glonţ provenită de la un foc de mitralieră nord-vietnameză. 

Pe 3 august 1964, distrugătorul USS Turner Joy s-a alăturat vasului Maddox şi cele două distrugatoare au continuat misiunea DESOTO. În seara zilei de 4 august, navele au deschis focul după interceptări de comunicaţii care indicau că un atac nord-vietnamez era iminent.

Comandantul forţei Maddox, căpitanul John Herrick, a raportat că navele erau atacate de bărcile nord-vietnameze când, de fapt, nu existau bărci nord-vietnameze în zonă.

Deşi Herrick a raportat curând îndoieli cu privire la atac, administraţia Johnson s-a bazat pe interceptările eronate ce au fost comunicate şi interpretate de către Agenţia Naţională de Securitate pentru a concluziona că atacul a fost real. 

Deşi îndoielile cu privire la presupusul al doilea atac au fost exprimate încă din 1964, nu a fost decât după ani mai târziu că s-a demonstrat în mod concludent că nu a avut loc niciodată.

Fostul secretar american al apărării Robert S. McNamara a recunoscut în documentarul ,,Fog of War" din 2003 că presupusul atac din 4 august, pentru care Washingtonul a autorizat represalii, nu s-a întâmplat niciodată.

În 1995, McNamara s-a întâlnit cu fostul general al Armatei Populare Nord-Vietnameze Võ Nguyên Giáp. L-a întrebat ce s-a întâmplat pe 4 august 1964.

“Absolut nimic”, a răspuns Giáp.  Giáp a confirmat că atacul a fost ,,imaginar". 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici