8 octombrie 1973/1990: O zi tragică pentru Israel, de la războiul de Yom Kippur la Prima Intifada

8 octombrie este o dată cu o semnificaţie profundă pentru istoria Israelului, deoarece marchează două evenimente tragice care au avut loc în anii 1973 şi 1990. În ambele cazuri, Israelul a fost confruntat cu violenţă şi pierderi din partea vecinilor săi arabi, care au contestat existenţa şi legitimitatea statului evreiesc.

635 afișări
Imaginea articolului 8 octombrie 1973/1990: O zi tragică pentru Israel, de la războiul de Yom Kippur la Prima Intifada

Wikipedia Commons

În 8 octombrie 1973, Israelul a pierdut peste 150 de tancuri într-un atac eşuat asupra poziţiilor ocupate de Egipt. Acest atac a făcut parte din Războiul de Yom Kippur, declanşat de o coaliţie arabă condusă de Egipt şi Siria, care a surprins Israelul în timpul celei mai sacre sărbători evreieşti. Războiul a durat 19 zile şi s-a soldat cu peste 2.500 de morţi israelieni şi peste 18.000 de răniţi.

În 8 octombrie 1990, poliţia israeliană a ucis 17 palestinieni şi a rănit peste 100 în apropierea Cupolei Stâncii. Acest incident a avut loc în timpul Primei Intifade, o revoltă populară palestiniană împotriva ocupaţiei israeliene din Cisiordania şi Fâşia Gaza. Intifada a durat şase ani şi s-a soldat cu peste 1.100 de morţi palestinieni şi peste 160 de morţi israelieni.

Aceste două evenimente au arătat vulnerabilitatea şi izolarea Israelului în regiunea Orientului Mijlociu, precum şi dificultatea de a găsi o soluţie paşnică la conflictul israelo-palestinian. Ele au influenţat şi politica internă şi externă a Israelului, determinându-l să caute aliaţi strategici, să îşi consolideze apărarea şi să îşi negocieze securitatea cu adversarii săi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici