Abdullah şi Ghani, calificaţi în turul doi al alegerilor prezidenţiale afgane - rezultate finale

Fostul ministru Abdullah Abdullah, clasat pe primul loc după turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Afganistan, cu 45% din voturile exprimate, şi economistul Ashraf Ghani (31,6%) s-au calificat în al doilea tur de scrutin, potrivit rezultatelor definitive publicate joi, relatează AFP.

129 afișări
Imaginea articolului Abdullah şi Ghani, calificaţi în turul doi al alegerilor prezidenţiale afgane - rezultate finale

Abdullah Abdullah (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După o examinare aprofundată (a rezultatelor primului tur), este clar că niciun candidat nu a fost în măsură să obţină peste 50% din voturile (exprimate), iar alegerile vor continua cu turul doi", a declarat, într-o conferinţă de presă, la Kabul, preşedintele Comisiei Electorale Independente (IEC) Ahmad Yusuf Nuristani.

Aceste rezultate, care se presupune că ţin cont de numeroasele plângeri pentru fraude depuse de către candidaţi, confirmă rezultatele preliminare publicate la sfârşitul lui aprilie şi îl plasează pe Abdullah într-o poziţie de forţă pentru obţinerea unei victorii în turul doi, prevăzut pe 14 iunie.

Scrutinul - primul transfer de putere de la un preşedinte afgan ales în mod democratic la altul - este considerat un test major pentru această ţară săracă, controlată în parte de către talibani şi se confruntă cu o situaţie necunoscută după retragerea celor 51.000 de militari NATO până la sfârşitul anului.

Alegerile îl vor desemna pe succesorul lui Hamid Karzai, singurul care a condus Afganistanul de la îndepărtarea talibanilor de la putere, în 2001, şi care nu a mai putut să candideze pentru al treilea mandat, potrivit prevederilor Constituţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici