Activist rus: Trei suspecţi în cazul asasinării lui Boris Nemţov au fost probabil torturaţi

Trei dintre suspecţii în cazul asasinării opozantului rus Boris Nemţov au fost probabil torturaţi în închisoare, a declarat miercuri un membru al Consiliului pentru drepturile omului de la Kremlin.

503 afișări
Imaginea articolului Activist rus: Trei suspecţi în cazul asasinării lui Boris Nemţov au fost probabil torturaţi

Activist rus: Trei suspecţi în cazul asasinării lui Boris Nemţov au fost probabil torturaţi (Imagine: AP/Mediafax Foto)

După ce a vizitat trei dintre cei cinci ceceni aflaţi în detenţie la închisoarea Lefortovo din Moscova, activistul pentru drepturile omului Andrei Babuşkin a afirmat că bărbaţii prezentau răni multiple.

Potrivit oficialilor ruşi, Zaur Dadaiev, care este arestat alături de verii săi Anzor şi Şagid Gubaşev, şi-a recunoscut implicarea în această crimă. Dadaiev şi Anzor Gubaşev au fost inculpaţi oficial în acest caz.

"Există motive rezonabile să cred că Dadaiev şi fraţii Gubaşev au fost torturaţi", a scris Babuşkin pe site-ul său. El a adăugat că Dadaiev prezintă "răni multiple" pe corp, în timp ce Anzor Gubaşev este zgâriat la nas, încheieturile mâinilor şi picioare.

Dadaiev a fost comandant adjunct al Batalionului "Nord" din Cecenia, subordonat Ministerului regional de Interne. El a fost decorat cu ordinul statului rus pentru curaj, pentru activitatea sa în Cecenia, o regiune volatilă din Caucazul de Nord, unde trupele ruse au dus două războaie împotriva separatiştilor.

Potrivit lui Babuşkin, Dadaiev a afirmat că a fost "răpit" la 5 martie în timp ce sosea din Daghestan în republica rusă Inguşetia, situată tot în Caucazul de Nord. Prietenul şi fostul său coleg Rustam Iusupov a fost prezent în momentul reţinerii lui Dadaiev, a mai scris Babuşkin, adăugând că între timp bărbatul a dispărut.

Lui Dadaiev i s-a promis că dacă mărturiseşte că l-a ucis pe Nemţov, Iusupov va fi eliberat, a precizat Babuşkin, cerând Consiliului pentru drepturile omului să-l informeze pe preşedintele rus Vladimir Putin despre descoperirile sale şi autorităţilor să investigheze acuzaţiile de tortură.

Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani.

Putin a condamnat public asasinatul şi a promis că cei vinovaţi vor fi aduşi în faţa justiţiei.

Însă aliaţii lui Nemţov nu au încredere în ancheta oficială şi consideră că acuzarea islamiştilor ceceni are ca scop să înlăture suspiciunile de la Putin, cercul său de apropiaţi sau de la serviciile de securitate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici