Administraţia Joe Biden nu va juca niciun rol în crearea vreunui sistem cu certificate de vaccinare

  • Administraţia SUA anunţă că nu va avea niciun rol în crearea vreunui sistem de acces la activităţi în baza certificatelor de vaccinare
  • Casa Albă: "Administraţia federală nu susţine şi nu va susţine un sistem care să le impună americanilor să aibă vreun document de acest tip"
  • Numeroşi politicieni republicani contestă vehement un proiect considerat "neconstituţional" privind accesul la anumite activităţi în baza certificatelor de vaccinare
477 afișări
Imaginea articolului Administraţia Joe Biden nu va juca niciun rol în crearea vreunui sistem cu certificate de vaccinare

Administraţia Joseph Biden nu va juca niciun rol în crearea vreunui sistem de acces la anumite activităţi în baza certificatelor de vaccinare, anunţă Casa Albă, în contextul polemicilor privind un plan controversat care ar putea fi aplicat de autorităţile regionale.

"Administraţia federală nu susţine şi nu va susţine un sistem care să le impună americanilor să aibă vreun document de acest tip. Nu va exista nicio bază de date federală privind vaccinarea şi niciun mandat federal prin care oamenilor să li se ceară certificate de vaccinare", a declarat marţi seară Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

"Interesul nostru, la nivelul Guvernului federal este foarte simplu: să fie protejate drepturile, inclusiv cel la viaţă privată, astfel încât astfel de sisteme să nu fie utilizate incorect împotriva oamenilor", a subliniat Jen Psaki, citată de publicaţia The Hill.

Administraţia Joseph Biden a anunţat săptămâna trecută că va formula unele recomandări, dar deciziile privind accesul în anumite zone, la anumite evenimente sau în anumite clădiri le vor reveni autorităţilor din fiecare stat american şi managerilor de companii. Susţinătorii ideii susţin că vor fi facilitate activităţile economice, în principal în domenii afectate puternic de pandemie, precum turismul şi divertismentul.

Însă numeroşi politicieni republicani contestă vehement un proiect pe care îl consideră "neconstituţional", care le-ar permite autorităţilor statale sau companiilor să ceară certificate de vaccinare pentru a le permite cetăţenilor să aibă acces în anumite zone.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, un politician republican, a emis marţi un ordin executiv prin care interzice aşa-numitele "paşapoarte de vaccinare", argumentând că un sistem care ar verifica cine este vaccinat anticoronavirus ar fi o încălcare a drepturilor. "Guvernul nu trebuie să îi ceară niciunui locuitor al Texasului să arate dovada vaccinării şi să dezvăluie informaţii medicale private doar pentru a putea desfăşura activităţi normale", a declarat Greg Abbott.

Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, un politician republican, a cerut Legislativului statal să emită o lege prin care să interzică certificatele de vaccinare, avertizând că, altfel, va emite el un ordin executiv. "Este absolut inacceptabil ca un guvern sau sectorul privat să impună prezentarea dovezii vaccinării doar pentru a participa la normalitatea societăţii", a afirmat Ron DeSantis.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că "paşapoartele de vaccinare" nu ar fi un instrument eficient de reluare a călătoriilor internaţionale, întrucât în unele zone ale lumii campaniile de vaccinare nu au început.

Certificatele de vaccinare sunt contestate vehement şi în Marea Britanie. Zeci de parlamentari britanici au lansat o campanie împotriva aşa-numitelor "paşapoarte de vaccinare", pe care le consideră discriminatorii, unii politicieni denunţând un model "autoritarist".

În Uniunea Europeană, unii politicieni şi unele state membre se opun proiectului Comisiei Europene privind instituirea "certificatului verde digital". Utilitatea documentului urmează să fie stabilită.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici