Ahmadinejad declară că dosarul nuclear iranian aparţine trecutului

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat duminică, în prima conferinţă de presă de la anunţul privind realegerea sa, că dosarul nuclear iranian aparţine "trecutului".

12 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad declară că dosarul nuclear iranian aparţine trecutului

Ahmadinejad declară că dosarul nuclear iranian aparţine trecutului

"Aşa cum am mai spus, dosarul nuclear aparţine trecutului", a afirmat Ahmadinejad, adăugând că ţara sa este în schimb pregătită să lanseze "un studiu global pentru dezarmare nucleară în lume".

Iranul face obiectul mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU care cer suspendarea programului său nuclear controversat şi nu a răspuns niciodată unei oferte a marilor puteri de a relua discuţiile pe această temă.

Ahmadinejad a mai declarat că rata de participare la scrutinul de vineri reprezintă o palmă pentru "sistemul opresor" care conduce lumea.

"Rata de participare de peste 84 la sută (...) este o palmă majoră (...) pentru sistemul opresor care conduce lumea", a afirmat el, în timpul conferinţei de presă de la Teheran.

Ahmadinejad le-a cerut manifestanţilor care au ieşit pe străzi de sâmbătă, pentru a protesta faţă de realegerea sa, să accepte rezultatul scrutinului.

Alegerile au fost ca un "meci de fotbal" între două echipe, a declarat el, cerându-le perdanţilor să "se resemneze".

"Faptul că unii protestează şi se îndoiesc de rezultate este natural. Ei credeau că vor câştiga şi se pregăteau, astfel că sunt contrariaţi", a adăugat el, referindu-se la susţinătorii lui Mir Hossein Moussavi, principalul său rival în alegeri.

Anunţul oficial al realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad a provocat sâmbătă revolte în centrul Teheranului din partea susţinătorilor principalului său rival, Mir Hossein Moussavi, şi acuzaţii de fraudă.

Poliţiştii au tras cel puţin patru sau cinci focuri de armă în aer duminică, pentru a dispersa manifestanţii de pe un bulevard din capitală. "Tirurile s-au auzit pe strada Motahari", a declarat un jurnalist, fără a evoca răniţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici