AIEA nu poate confirma caracterul paşnic al programului nuclear iranian

Directorul agenţiei atomice a ONU, Mohamed ElBaradei, a declarat luni că aceasta nu este încă în măsură să stabilească precis dacă există sau nu activităţi nucleare clandestine în Iran.

22 afișări
Imaginea articolului AIEA nu poate confirma caracterul paşnic al programului nuclear iranian

AIEA nu poate confirma caracterul paşnic al programului nuclear iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu am reuşit încă să stabilim în mod clar absenţa activităţilor şi materialelor nucleare clandestine în Iran şi regret acest lucru", a declarat ElBaradei, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în faţa Adunării Generale a ONU.

El a cerut Teheranului "să implementeze fără întârziere toate măsurile de transparenţă cerute pentru a instaura încrederea (comunităţii internaţionale) în faptul că programul său nuclear este exclusiv de natură paşnică".

"Ar fi bine pentru Iran, pentru regiunea Orientului Mijlociu şi pentru lume", a adăugat el.

ElBaradei s-a declarat încrezător cu privire la posibilitatea de a găsi aranjamente pentru a permite AIEA să "clarifice problemele restante, asigurând în acelaşi timp că dreptul legitim al Iranului de a proteja confidenţialitatea informaţiilor sale şi activităţilor sensibile este respectat".

La rândul său, ambasadorul iranian la ONU, Mohammad Khazaee, a reiterat că cererea Consiliului de Securitate ca Teheranul să îşi suspende programul de îmbogăţire a uraniului este "ilegală".

"Naţiunea iraniană nu va accepta niciodată cereri ilegale", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici