Al-Qaida vrea să ia ostatici în Europa, pentru a forţa eliberarea lui Khalid Sheikh Mohammed

Un fost susţinător al jihadului afirmă că al-Qaida se antrenează în vederea unor operaţiuni de luare de ostatici în Europa, pentru a forţa eliberarea organizatorului atentatelor de la 11 septembrie, iar numeroşi experţi afirmă că scenariul este plauzibil, relatează Der Spiegel, în ediţia online.

12 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida vrea să ia ostatici în Europa, pentru a forţa eliberarea lui Khalid Sheikh Mohammed

Al-Qaida vrea să ia ostatici în Europa, pentru a forţa eliberarea lui Khalid Sheikh Mohammed (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noman Benotman crede că ameninţarea unor atacuri împotriva unor ţinte din Europa, despre care autorităţile au lansat avertizări în ultimele săptămâni, este reală. El susţine că planul constă în pătrunderea simultană în mai multe clădiri din Germania, Franţa şi Marea Britanie şi luarea mai multor persoane ostatice, cu scopul de a forţa eliberarea lui Khalid Sheikh Mohammed, care în prezent aşteaptă să fie judecat.

Libianul se referă la două evenimente care îi susţin teoria. Toamna trecută, al-Qaida a numit Germania ca ţintă pentru un atac, ameninţare considerată încă valabilă. Apoi Benotman a menţionat existenţa unui mesaj audio de la Osama ben Laden din iunie 2010, în care liderul terorist a avertizat Statele Unite că al-Qaida va ucide prizonieri americani în cazul în care Khalid Sheikh Mohammed este executat.

Diverşi oficiali din serviciile de informaţii occidentale, precum şi experţi în domeniul terorismului intervievaţi de Der Spiegel, consideră scenariul descris de Benotman drept unul posibil.

"(Teoria sa) are sens", consideră un oficial din serviciile de informaţii, sub acoperirea anonimatului. "Însă nu avem probe", a adăugat el. "Scenariul lui Benotman este în întregime plauzibil", a afirmat şi un expert suedez.

Benotman trăieşte în prezent la Londra, iar după atentatele de la 11 septembrie a renunţat la susţinerea terorismului. De atunci, el a devenit unul dintre cei mai importanţi experţi pe teme legate de al-Qaida. El lucrează pentru Quilliam Foundation, cu sediul la Londra, instituţie care realizează programe menite să îi deradicalizeze pe tinerii islamişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici