Alegeri parlamentare în Estonia. Partidul premierului Kaja Kallas obţine o victorie confortabilă

  • Premierul în exerciţiu al Estoniei, Kaja Kallas, pare să fi depăşit duminică primul dintre cele două obstacole electorale care îi blochează calea spre un al doilea mandat.
  • Partidul său de centru-dreapta, Partidul Reformei, este pe cale să obţină o victorie confortabilă la alegerile legislative.
288 afișări
Imaginea articolului Alegeri parlamentare în Estonia. Partidul premierului Kaja Kallas obţine o victorie confortabilă

După ce 404 din cele 405 secţii de votare au raportat rezultatele şi după numărarea voturilor online, Reforma e pe cale să obţină 37 din cele 101 locuri în parlament, o îmbunătăţire de trei locuri faţă de ultimele alegeri din 2019, în timp ce rivalul de extremă dreapta, Partidul Conservator al Poporului din Estonia (EKRE) se află pe locul al doilea cu 17 locuri, cu două locuri mai puţin decât în urmă cu patru ani, informează POLITICO.

Partidul de Centru pare să fi câştigat 16 locuri, fiind al treilea cel mai popular partid, în timp ce un partid nou, Estonia 200, e pe cale să obţină 14 locuri. Partidele Social-Democrat şi Patria, care guvernează în prezent alături de Reformă, sunt în linie dreaptă pentru 9 şi, respectiv, 8 locuri.

Soarta lui Kallas este în centrul atenţiei din cauza rolului său ca unul dintre cei mai aprigi susţinători europeni ai Ucrainei. Ea se confruntă acum cu o a doua provocare după rezultatele de duminică: să adune o coaliţie majoritară stabilă pentru a conduce statul baltic de 1,3 milioane de locuitori sau să se confrunte cu riscul de a fi înlăturată de la putere de o coaliţie care ar putea fi formată în jurul EKRE şi al Partidului de Centru.

Ea ar putea încerca să reformeze actuala sa coaliţie majoritară formată din trei partide (Reformă, Social-Democraţi şi Patria), care, conform rezultatelor de duminică seară, ar avea 54 de locuri, sau ar putea încerca să ajungă la un teren comun cu Centrul sau cu Estonia 200. O alianţă cu EKRE pare foarte puţin probabilă, deoarece Partidul Liberal Reformator şi naţionalistul EKRE s-au confruntat în mod repetat în ceea ce priveşte politica economică şi de imigraţie, EKRE încercând să reducă drastic imigraţia în Estonia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici