Alegerile prezidenţiale din SUA: Candidaţii republicani în cursa pentru Casa Albă

Principalii candidaţi la învestitura republicană pentru Casa Albă din 2012 sunt şase bărbaţi şi o femeie, relatează AFP, care îi prezintă pe scurt pe fiecare dintre ei.

457 afișări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale din SUA: Candidaţii republicani în cursa pentru Casa Albă

Alegerile prezidenţiale din SUA: Candidaţii republicani în cursa pentru Casa Albă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

MITT ROMNEY: 64 de ani, fost om de afaceri, fost guvernator de Massachusetts (2003-2007). Romney a candidat şi în 2008 pentru învestitura republicană, când a fost învins de John McCain. Un republican moderat, el este considerat unul dintre favoriţii cei mai credibili. Dar faptul că este mormon ar putea constitui un handicap, mai ales în rândul electoratului baptist din sudul Statelor Unite. Romney s-a remarcat în 2002, ocupându-se cu succes de gestionarea Jocurilor Olimpice de iarnă în Salt Lake City. Născut la Detroit (Michigan, nord), el este fiul unui fost guvernator al acestui stat. Absolvent al Universităţii Harvard, el a acumulat avere la conducerea unui fond de investiţii, Bain Capital, după ce a trăit doi ani în Franţa, în tinereţe.

NEWT GINGRICH, 68 de ani: fost preşedinte republican al Camerei Reprezentanţilor din 1995 până în 1999, în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton. Acest republican din Georgia a fost artizanul noii drepte americane în anii '90. Multă vreme aflat în dificultate în sondajele de opinie, el a urcat în mod spectaculos în noiembrie, dar a fost criticat cu privire la viaţa sa personală, cele două divorţuri şi un adulter recunoscut. El a fost criticat şi pentru că a efectuat o misiune remunerată cu 1,6 milioane de dolari pentru gigantul de împrumuturi imobiliare Freddie Mac, aflat la originea crizei imobiliare.

RON PAUL, 76 de ani: acest medic este cel mai în vârstă candidat. Ales în Texas în Camera Reprezentanţilor din 1997, el este prezentat adeseori ca "părintele intelectual" al ultraconservatorilor din mişcarea Tea Party. Conservator atipic, el a votat în 2002 împotriva războiului din Irak. Paul contestă statul federal şi promovează dispariţia Rezervei Federale, precum şi pe cea a mai multor departamente, pentru a face economii.

RICK PERRY, 61 de ani: fost pilot în armata americană şi guvernatorul statului Texas (sud) din decembrie 2000, când l-a înlocuit pe George W. Bush. Acest candidat ultraconservator, apărător al valorilor creştine, îşi laudă bilanţul economic de guvernator. Perry este un susţinător al liber-schimbului şi al tăierilor drastice în programele sociale. El apără şi o politică a imigraţiei mai strictă, dar şi-a surprins susţinătorii promovând o măsură pentru acordarea de burse şcolare copiilor imigranţilor.

MICHELE BACHMANN, 55 de ani: membră a Camerei Reprezentanţilor din Minnesota (nord) din 2007, ea este considerată ca fiind unul dintre pilonii mişcării Tea Party şi ai ultradreptei creştine. Ea este singura femeie candidat. Bachmann a câştigat în august o consultare-test în Iowa, dar ulterior a scăzut în sondaje. Discursul său impulsiv a determinat câteva erori care au fost amplu comentate de presă.

RICK SANTORUM, 53 de ani: avocat şi fost senator de Pennsylvania (est). Fiul unui imigrant italian şi tatăl a şapte copii, el apără valorile dreptei creştine.

JON HUNTSMAN, 51 de ani: acest mormon este cel mai tânăr candidat din cursă. Fost guvernator de Utah (vest) în perioada 2005-2009 şi un republican moderat, el şi-a început cariera în timpul lui George Bush tatăl. El a fost numit în 2009 ambasador al Statelor Unite în China de Barack Obama, post din care a demisionat în aprilie.

(Material realizat de Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici