ALEGERILE PREZIDENŢIALE din Ucraina: Ce le promite favoritul Petro Poroşenko ucrainenilor referitor la Crimeea

Petro Poroşenko, favorit în scrutinul prezidenţial din Ucraina, intenţionează să înfiinţeze Ministerul pentru Afacerile Crimeei, care să coordoneze procedurile pentru revenirea în Ucraina a regiunii anexate de Rusia.

1628 afișări
Imaginea articolului ALEGERILE PREZIDENŢIALE din Ucraina: Ce le promite favoritul Petro Poroşenko ucrainenilor referitor la Crimeea

ALEGERILE PREZIDENŢIALE din Ucraina: Ce le promite favoritul Petro Poroşenko ucrainenilor referitor la Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Primul lucru care trebuie făcut este să aducem pacea pentru toţi cetăţenii ucraineni. Iar persoanele înarmate trebuie să părăsească oraşele şi satele ucrainene", a spus Poroşenko după ce a votat la Kiev.

În declaraţiile făcute la secţia de votare, miliardarul Petro Poroşenko a exprimat intenţia de a înfiinţa, dacă va deveni preşedinte, Ministerul pentru Afacerile Crimeei, care va avea sarcina de a coordona procedurile juridice pentru revenirea în Ucraina a regiunii anexate de Rusia.

La rândul său, fostul premier Iulia Timoşenko a reiterat că "doar un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO poate aduce pacea".

Ucrainenii sunt chemaţi la urne duminică pentru desemnarea preşedintelui ţării, un scrutin care se desfăşoară în contextul conflictului separatist din est, unde votul este afectat.

Peste 36 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne. Secţiile de votare s-au deschis la ora 8.00 (8.00, ora României) şi se vor închide la ora 20.00 (20.00, ora României).

Primele rezultate oficiale sunt anunţate la ora 24.00 (24.00, ora României).

Favoritul scrutinului prezidenţial este omul de afaceri prooccidental Petro Poroşenko, creditat cu 44% din intenţiile de vot.

Separatiştii proruşi au avertizat că nu vor permite derularea unui scrutin "nelegitim" în regiunea Doneţk, unde doar 20 la sută dintre secţiile de votare sunt deschise.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici