Alte trei substanţe poluante, găsite în zona afectată de deversarea de noroi roşu

Analize recente efectuate de oameni de ştiinţă austrieci au scos la iveală cel puţin trei substanţe poluante în zona din Ungaria afectată de deversarea de noroi roşu, acestea putând avea repercusiuni la nivel ecologic, a declarat, marţi, organizaţia Greenpeace.

122 afișări
Imaginea articolului Alte trei substanţe poluante, găsite în zona afectată de deversarea de noroi roşu

Alte trei substanţe poluante, găsite de Greenpeace în zona afectată de deversarea de noroi roşu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe lângă conţinutul mare de arsenic, niveluri superioare normalului de antimoniu, nichel şi cadmiu au fost găsite în mostre luate din noroiul roşu deversat în oraşul Ajka şi împrejurimi, potrivit unei declaraţii a Greenpeace.

Rezultatele testelor efectuate de Autoritatea vieneză de mediu au arătat că nivelul de antimoniu, substanţă potenţial canceroasă, este de trei ori mai mare decât nivelul permis, susţine organizaţia

Nichelul este un alergen şi cadmiul poate cauza probleme în solul tratat cu îngrăşăminte chimice şi are efecte negative, de asemenea, asupra sistemelor reproductiv şi nervos, potrivit raportului.

Greenpeace a declarat că poluarea cu arsenic din zonă este cea mai gravă problemă şi a criticat Guvernul ungar pentru că nu a dat publicităţii rezultatele niciunui test de mediu, după deversarea de reziduuri chimice dintr-un rezervor spart, lunea trecută.

Uniunea Europeană s-a angajat să trimită şase experţi pentru a verifica nivelul de poluare a aerului şi apei, iar trei dintre aceştia au sosit deja şi au început lucrul în zonă.

Potrivit unei declaraţii a Greenpeace de vinerea trecută, concentraţia de arsenic din împrejurimile satului Kolontar, zona rezidenţială cea mai afectată de acest accident industrial, este dublă faţă de nivelul normal, iar datele oficiale sunt eronate.

Autoritatea ungară în domeniul sănătăţii şi Academia ungară de Ştiinţe (ANTSZ) au răspuns că metodele lor sunt testate, iar măsurătorile lor corecte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici