Americanii resping strategia republicanilor privind blocarea statului federal

Americanii resping strategia republicanilor din Congres de a lega adoptarea bugetului de acordarea unor concesii preşedintelui Barack Obama referitoare la reforma sănătăţii, potrivit unui sondaj publicat marţi, în prima zi a blocajului la nivel federal.

150 afișări
Imaginea articolului Americanii resping strategia republicanilor privind blocarea statului federal

Americanii resping strategia republicanilor privind blocarea statului federal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sondajul realizat de Universitatea Quinnipiac arată că 77% dintre persoanele intervievate se opun ideii recurgerii la o închidere parţială a activităţilor statului, o consecinţă a strategiei republicane, cu scopul blocării aplicării unei reforme din care o parte crucială a intrat deja în vigoare marţi. Doar 22% sunt favorabili acestei strategii.

Cota încrederii în republicanii din Congres este de abia 17%, potrivit acestui sondaj, în timp ce în cazul democraţilor aceasta este un pic mai bună, atingând 32%. Obama obţine o cotă mai bună, în contextul în care 49% au o părere proastă despre activitatea sa, în timp ce 44% o susţin.

Statul federal amerian a obligat marţi mii de funcţionari americani să intre în concediu fără plată, în lipsa unui acord în Congres la încheierea anului bugetar 2012-2013, luni seara.

Republicanii reclamă ca orice acord bugetar să revină, într-un fel sau altul, asupra acestei legi emblematice din primul mandat al lui Obama, adoptată în 2010.

Începând de marţi, milioane de americani, care până în prezent nu au avut o asigurare, vor putea să subscrie pentru poliţe de asigurare subvenţionate şi să beneficieze în acest fel de o acoperire în comun a riscurilor.

Toate privirile se îndreaptă deja spre viitoarea etapă, şi anume ridicarea plafonului datoriei, până pe 17 octombrie, când Statele Unite riscă să intre în incapacitate de plată faţă de creditorii lor. Şi în acest caz, republicanii au ameninţat că nu vor aproba o asemenea măsură în cazul în care reforma sănătăţii nu este cel puţin amânată.

Această strategie, denunţată de către preşedintele Obama, care a promis că nu va ceda cererilor de "răscumpărare" formulate dinspre Congres, este respinsă şi ea de 64% dintre americanii chestionaţi de Quinnipiac, în timp ce 34% o aprobă.

În opinia lui Peter Brown, adjunctul directorului pentru sondaje din cadrul Quinnipiac, "americanilor nu le place Obamacare", numele sub care este cunoscută reforma sănătăţii, "însă ei resping în mod clar afirmaţiile republicanilor potrivit cărora aceasta este atât de nefastă încât merită paralizarea Guvernului pentru a o întrerupe".

Obama a avertizat luni că creditele necesare reformei au fost deja alocate şi că o închidere a serviciilor statului nu va avea vreo consecinţă asupra aplicării acesteia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici