Amnesty International exprimă preocupare privind respectarea drepturilor romilor în România

Amnesty International şi Centrul European pentru Drepturile Romilor exprimă preocupare în legătură cu o serie de probleme privind drepturile omului existente în România, denunţând "discriminarea" şi "excluziunea socială" a etnicilor romi, conform unui comunicat oficial.

142 afișări
Imaginea articolului Amnesty International exprimă preocupare privind respectarea drepturilor romilor în România

Amnesty International exprimă preocupare privind respectarea drepturilor romilor în România (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Amnesty International şi Centrul European pentru Drepturile Romilor salută concluziile Comisiei ONU pentru Drepturi Economice, Sociale şi Culturale extrase după analizarea rapoartelor periodice privind situaţia din România.

"Observaţiile finale evidenţiază preocupări evidente faţă de eşecul României de a asigura implementarea efectivă şi apărarea drepturilor omului - printre altele - în cazul etnicilor romi, România neîndeplinind obligaţiile asumate în cadrul Pactului Internaţional privind Drepturi Economice, Sociale şi Culturale ratificat în anul 1974", subliniază Amnesty International şi Centrul European pentru Drepturile Romilor.

"Comisia ONU a exprimat preocupări în legătură cu o gamă largă de probleme privind drepturile omului, inclusiv asupra discriminării larg răspândite şi excluziunii sociale a romilor, în special în privinţa accesului la locuinţe, la educaţie, la servicii medicale şi la locuri de muncă, precum şi în legătură cu ostilitatea opiniei publice faţă de romi", notează cele două organizaţii.

"Comisia ONU a recomandat adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru garantarea accesului la spaţii locative adecvate pentru grupurile dezavantajate şi marginalizate, inclusiv pentru romi. Autorităţile române au fost îndemnate să modifice legislaţia naţională pentru a oferi un nivel minim de siguranţă persoanelor care locuiesc în tabere improvizate şi pentru a se asigura că evacuările sunt efectuate cu respectarea standardelor internaţionale privind drepturile omului. În mod special, evacuările forţate ale romilor trebuie evitate până când sunt oferite garanţii şi modalităţi alternative de cazare (...)", insistă Amnesty International şi Centrul European pentru Drepturile Romilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici