Amplă investigaţie în Italia, după moartea deţinutului român aflat în greva foamei. MAE: Ambasada nu a fost notificată

Autorităţile italiene au demarat o amplă investigaţie în cazul deţinutului român care a murit pentru că se afla în greva foamei de 50 de zile, scrie ziarul La Repubblica, în ediţia electronică.

612 afișări
Imaginea articolului Amplă investigaţie în Italia, după moartea deţinutului român aflat în greva foamei. MAE: Ambasada nu a fost notificată

Amplă investigaţie în Italia, după moartea deţinutului român aflat 50 de zile în greva foamei (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

Românul Cristian Virgil P., în vârstă de 38 de ani, fusese condamnat pentru daune la adresa patrimoniului, dar susţinuse de la început că era nevinovat. În urmă cu 50 de zile, românul iniţiase greva foamei şi nu a mai dorit să se atingă de mâncare până nu i se va face dreptate.

Procuratura din Lecce a iniţiat o anchetă în legătură cu cazul românului care a decedat din cauza grevei foamei, iar medicii legişti urmează să spună care a fost cauza exactă a decesului.

Procurorul Carmen Ruggiero, care se ocupă de acest caz, a dispus confiscarea documentaţiei privind îngrijirile medicale primite de român în penitenciar şi la spital.

"În urmă cu câteva zile, scosese acul perfuziei care îi fusese administrată pentru a fi cât de cât alimentat", afirmă un oficial medical din Lecce, Sandro Rima.

"Mâncarea o refuza categoric, cerea să vorbească cu procurorii. Spunea mereu ca trebuie să fie eliberat", precizează Rima.

Cazul a declanşat polemici în Italia, unde sistemul judiciar este criticat frecvent pentru erorile comise şi unde sistemul penitenciar are deficienţe importante.

Un alt român, Claudiu Crulic, a decedat în ianuarie 2008, după ce a făcut greva foamei într-un penitenciar din Polonia.

MAE: Ambasada nu a fost notificată de autorităţile italiene despre deţinutul decedat

Misiunile diplomatice ale României în Italia nu au fost notificate de către autorităţile italiene asupra arestării şi transferului în spital al românului în greva foamei decedat la Lecce, iar ministrul Marga a dat instrucţiuni să fie cerute explicaţii ministerelor de Externe şi Justiţiei de la Roma.

Potrivit unei precizări transmise luni de Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea MEDIAFAX, "misiunile diplomatice ale României în Italia nu au fost notificate, conform uzanţelor, de către autorităţile italiene asupra arestării şi ulterior transferului în spitalul penitenciarului a cetăţeanului român".

De asemenea, decesul a fost notificat de către spitalul penitenciarului din Lecce la data de 14 mai, unde cetăţeanul român se afla internat de la data de 10 mai, menţionează MAE.

Totodată, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a dat instrucţiuni Ambasadei României în Italia să ceară explicaţii ministrului de Externe şi ministrului Justiţiei din Italia, se arată în precizarea MAE român.

Reprezentanţele diplomatice şi consulare ale României din Italia au transmis deja solicitări către autorităţile competente italiene pentru obţinerea de date suplimentare.

Potrivit MAE, misiunile diplomatice ale României deţin informaţii despre cetăţeni români supuşi unor măsuri privative de libertate în măsura în care aceştia nu se opun unei asemenea notificări de către autorităţile locale sau naţionale, iar, până la ora actuală, nu a fost identificată vreo solicitare scrisă pe care cetăţeanul român să o fi transmis Ambasadei sau oficiilor consulare din Italia.

Verificările sunt în curs de desfăşurare, precizează MAE.

De asemenea, ministrul Andrei Marga a declarat, luni, la Bruxelles, la finalul reuniunii CAE, că regretă "foarte mult" acest eveniment.

''Sunt nevoit să mă refer şi la un fapt petrecut foarte recent şi care a venit abia azi pe scenă: în Italia a decedat un cetăţean român. Sigur, datoria noastră este să vedem ce se întâmplă cu cetăţenii noştri şi sperăm să se întâmple numai lucruri bune. Regretăm foarte mult acest eveniment. Din punct de vedere instituţional, trebuie să spunem că, până la această oră, datele arată că autorităţile italiene nu au semnalat undeva: vreun consulat, ambasada sau vreun factor de decizie din România cu privire la arestarea lui. Vom urmări întreaga situaţie şi vom oferi toate informaţiile de rigoare de îndată ce le primim. Suntem în legătură cu cei de acolo şi am sesizat şi autorităţile italiene pentru a vedea ce s-a întâmplat'', a afirmat ministrul Marga.

Autorităţile din Lecce susţin că deţinutul român decedat beneficiase de întreaga asistenţă necesară

Autorităţile medicale şi penitenciare italiene susţin că deţinutul român mort după greva foamei a primit asistenţă corespunzătoare, dar refuza hrana şi perfuziile, scrie ziarul La Repubblica, în ediţia online.

"În urmă cu câteva zile, scosese acul perfuziei care îi fusese administrată pentru a fi cât de cât alimentat", afirmă un oficial medical din Lecce, Sandro Rima.

"Mâncarea o refuza categoric, cerea să vorbească cu procurorii. Spunea mereu ca trebuie să fie eliberat", precizează Rima.

"A fost asistat zilnic de un medic, de un psiholog şi de un psihiatru. Am încercat să îl oprim, dar inutil. Ultima dată şi-a scos singur acul. Voia să continue protestul până la capăt", susţine Rima.

"Ne spunea în continuu: sunt nevinovat", precizează oficialul italian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici