ANALIZĂ: Cei cinci candidaţi la preşedinţia Israelului

Cinci candidaţi sunt înscrişi în cursă pentru a-i succeda lui Shimon Peres la preşedinţia statului Israel, noul şef al statului urmând să fie ales marţi de Knesset (Parlament).

284 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Cei cinci candidaţi la preşedinţia Israelului

ANALIZĂ: Cei cinci candidaţi la preşedinţia Israelului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

REUVEN RIVLIN - 74 de ani, fost preşedinte al Knessetului şi membru al partidului de dreapta naţionalist Likud al lui Benjamin Netanyahu. Deputat din 1988 şi învins la alegerile prezidenţiale din 2007 de Shimon Peres, el este favoritul presei. "Bibi" Netanyahu, cu care are divergenţe ideologice şi relaţii personale dificile, a sprijinit cu greu candidatura lui.

MEIR SHEETRIT - 65 de ani, ales deputat al Likud în 1981. El a trecut ulterior la partidul de centru-dreapta Kadima (născut dintr-o sciziune a Likud) în 2005, apoi la noua formaţiune de centru HaTnuah a ministrului Justiţiei Tzipi Livni în 2012. El a fost ministru al Finanţelor, Justiţiei, Transporturilor şi Educaţiei şi beneficiază de imaginea unui "om din popor".

DALIA ITZIK - 61 de ani, fost deputat al Partidului Muncii (1992) şi trecută ulterior la Kadima în 2005. Ea a fost prima femeie preşedintă a Knessetului, în 2006 şi a preluat pentru scurt timp conducerea statului în 2007 când preşedintele din perioada respectivă, Moshe Katsav, a fost nevoit să renunţe la funcţie în urma unui scandal sexual.

DALIA DORNER - 80 de ani, fost judecător al Curţii Supreme din Israel, o poziţie de prestigiu. Ea nu aparţine clasei politice.

DAN SHECHTMAN - 73 de ani, la fel ca Dalia Dorner el provine din societatea civilă. Profesor la celebrul Institut Technion din Haifa (nord), el a dobândit o reputaţie internaţională după ce a obţinut premiul Nobel pentru Chimie în 2011 pentru descoperirea cvasicristalelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici