ANALIZĂ: Combatanţii în războiul din Siria

Rusia este ultima ţară care a intrat în conflictul complex din Siria, soldat cu un sfert de milion de morţi şi care a dislocat jumătate din populaţia pe care o avea ţara înainte de război, în martie 2011, relatează The Associated Press în pagina online, prezentând combatanţii.

3949 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Combatanţii în războiul din Siria

ANALIZĂ: Combatanţii în războiul din Siria (Foto: AFP / Mediafax Foto)

COMBATANŢII ÎN SPAŢIUL AERIAN

- SIRIA

Un vechi aliat al Moscovei, Siria are o flotă alcătuită în principal din avioane de vânătoare de tip MiG-29 şi bombardiere de tip Su-24, produse de ruşi.

De asemenea, din 2012, Guvernul a început să folosească împotriva rebelilor elicoptere dotate cu mitraliere.

În prezent foloseşte "butoaie cu explozibil" pe post de bombe rudimentare - una dintre cele mai sângeroase arme utilizate în războiul civil. Ele provoacă victime în masă şi obligă milioane de oameni să-şi părăsească locuinţele.

Guvernul este acuzat, de asemenea, că utilizează elicoptere pentru a arunca din ele butoaie cu clor şi alte gaze toxice.

- RUSIA

Avioane de vânătare ruseşti au început de miercuri să efectueze atacuri aeriene în provincii din centrul şi nord-vestul Siriei - culoare către fiefuri ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad, şi anume Damascul şi zone de coastă.

Rusia susţine că-şi coordonează acţiunile cu Guvernul sirian şi că primeşte informaţii de la Irak şi Irak.

Oficiali ruşi afirmă că peste 50 de avioane de război şi elicoptere iau parte la operaţiunile aeriene, inclusiv avioane de vânătoare de tip Su-24M, Su-25 şi Su-34.

- COALIŢIA CONDUSĂ DE SUA

Coaliţia condusă de Statele Unite a început să vizeze locuri aflate sub controlul Statului islamic (SI), în Siria, în septembrie 2014.

Ea a efectuat 2.579 de atacuri aeriene în Siria. Cele mai multe dintre ele au fost efectuate de către Statele Unite.

Din coaliţie mai fac parte Arabia Saudită, Iordania, Australia, Canada, Turcia şi Franţa.

Coaliţia s-a concentrat asupra zonelor aflate sub controlul SI în nordul şi nord-estul Siriei, vizând 196 de instalaţii petroliere operate de către grupare şi 2.577 de poziţii de luptă, însă a eşuat să oprească înaintarea jihadiştilor.

De asemenea, în 2014, coaliţia a atacat gruparea Khorasan, care face parte din filiala siriană a organizaţiei Al-Qaida.

- ISRAELUL

Israelul nu s-a implicat de-a lungul întregului conflict, ci a efectuat atacuri aeriene asupra unor presupuse transporturi de armament către inamicul său, mişcarea libaneză Hezbollah.

Armata israeliană a atacat săptămâna trecută două posturi siriene, după ce obuze lansate din Siria au căzut de partea israeliană a Platoului Golan.

Israelul a anunţat că îşi coordonează atacurile cu Rusia, pentru a evita confruntări accidentale în Siria.

COMBATANŢII DE PE TEREN

- TRUPE SIRIENE ŞI ALIATE DAMASCULUI

Armata siriană şi forţe proguvernamentale, alcătuite în principal din membri ai minorităţii alawite, participă la confruntări într-un câmp de luptă amplu.

Potrivit unor estimări, aproximativ 80.000 de membri ai acestor forţe au fost ucise.

Acestora li s-au alăturat membri ai miliţiilor şiite libaneze din cadrul Hezbollah, cunoscute pentru combatanţii lor bine antrenaţi.

Miliţiile ajută la apărarea unor sanctuare şiite din apropierea capitalei, dar oferă de asemenea ajutor în zone centrale şi la frontiere.

Iranul l-a susţinut pe al-Assad trimiţând armament şi consilieri, ajutând la desfăşurarea luptătorilor şiiţi provenind din Irak şi Hezbollah şi trimiţând ajutoare financiare.

- GRUPAREA STATUL ISLAMIC (SI)

Gruparea, care ar avea potrivit unor estimări 20.000 până la 30.000 de membri, deţine controlul asupra aproximativ unei treimi din suprafaţa Siriei.

Anul trecut ea a preluat controlul asupra uneia dintre provinciile siriene - Rakka (nord-est) - la frontiera cu Irakul. Capitala provinciei, oraşul Rakka, a fost proclamată sediul "califatului" SI, care se întinde de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak.

Gruparea este puternic prezentă în provincia vecină, Deir ez-Zor.

Ambele provincii sunt bogate în petrol şi constituie bastionul SI în Siria, cu acces la frontieră.

Gruparea, din care fac parte sute de luptători arabi şi occidentali, este prezentă de asemenea în provincia Alep (nord), unde a luptat cu grupări rebele.

Ea şi-a stabilit şi o prezenţă strategică în provinca Homs (centru), unde a preluat controlul asupra oraşului antic Palmira în mai, iar de curând asupra oraşului-cheie Qaryatan, care-i oferă posibilitatea să înainteze către Damasc, Homs şi alte oraşe importante.

- JABHAT AL-NUSRA (JN) ŞI ALIAŢII EI

Această filială Al-Qaida este a doua cea mai extremistă grupare din Siria şi este prezentă în regiuni din nordul şi vestul ţării.

Ea are miriade de aliaţi în cadrul unor grupări locale.

Un aliat apropiat al JN este gruparea ultraconservatoare Ahrar al-Sham (AS, Poporul Liber din Levant). AS a încercat recent să se prezinte ca o grupare rebelă moderată, care luptă atât împotriva SI, cât şi a extremiştilor din SI. Ca multe grupări moderate, AS pare să obţină susţinerea unor ţări din regiunea Golfului, adversare înverşunate ale lui al-Assad, şi a Turciei.

Sub umbrela coaliţiei cunoscute ca Jaish al-Fatah (JA, Armata de Cucerire), ele au obţinut controlul asupra provinciei Idleb (nord-vest).

Din această grupare-umbrelă fac parte luptători din regiunea rusă Cecenia şi din unele ţări din Asia Centrală.

Grupările din această coaliţie îşi împart eforturile în privinţa securităţii şi de luptă din această provincie vastă, ale cărei frontiere se află aproape de fieful din regiunea de coastă al lui al-Assad.

- REBELII MODERAŢI

Zeci de facţiuni armate au operat sub umbrela Armatei Siriene Libere (ASL), al cărei comandament militar este susţinut de către occidentali.

Unii dintre aceşti rebeli au fost antrenaţi, recent, în cadrul programului Statelor Unite care vizează să-i formeze pentru a lupta împotriva jihadiştilor SI.

În Siria există mai puţin de 80 de rebeli antrenaţi de americani, iar 12 au fost ucişi sau răpiţi de JN.

Aceste grupări moderate au foste eclipsate de grupările islamiste radicale, mai bine înarmate, care luptă atât împotriva forţelor guvernamentale, cât şi a SI.

Cei mai mulţi dintre aceşti moderaţi sunt sirieni, iar ei sunt răspândiţi în întreaga ţară. Însă unii dintre ei s-au alăturat unor coaliţii de grupări afiliate al-Qaida şi altor grupări ultraconservatoare.

Charles Lister, un expert în probleme legate de Siria, estimează că există aproximativ 100 de facţiuni armate în ţară. Unele dintre ele au fost atacate în raiduri ruseşti.

- KURZII

Concentrate în partea de nord-est a Siriei, grupările rebele kurde au fost aliatele de bază în atacurile aeriene ale coaliţiei.

În 2014, o campanie de bombardamente susţinută a ajutat forţele kurde să recucerească oraşul de frontieră Kobane (nord) de la luptători SI, după luni de lupte, una dintre rarele victorii împotriva extremiştilor.

Statele Unite i-au înarmat şi pe kurzi.

Însă, în această vară, Turcia, care a intrat în coaliţia aeriană, a început să-i bombardeze pe rebelii kurzi din Irak, ameninţând alianţa anti-SI.

Luptători kurzi locali au cerut Rusiei armament pentru a lupta împotriva SI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici