Analiză: Rusia oferă guvernelor africane „pachet de supravieţuire a regimului” în schimbul resurselor

  • Rusia oferă guvernelor africane „pachet de supravieţuire a regimului” în schimbul resurselor, susţine un institut britanic.
  • Ruşii oferă sprijin militar şi diplomatic în schimbul accesului la resurse naturale.
  • Totodată, prin această strategie sunt atacate interesele occidentale în Africa.
1794 afișări
Imaginea articolului Analiză: Rusia oferă guvernelor africane „pachet de supravieţuire a regimului” în schimbul resurselor

Analiza a fost realizată de Royal United Services Institute (RUSI), cea mai veche organizaţie din domeniul securităţii şi apărării din lume. Raportul RUSI a detaliat modul în care grupul Wagner din Africa lucrează pentru a consolida şi extinde relaţiile strategice ale Moscovei pe tot continentul, potrivit CNBC.

De la moartea fostului său lider Yevgeny Prigozhin în vara trecută, operaţiunile grupului au fost preluate de unitatea de informaţii militare a Rusiei, cunoscută sub numele de GRU. Serviciul de informaţii militare al Rusiei oferă guvernelor africane un „pachet de supravieţuire a regimului” care constă în sprijin militar şi diplomatic în schimbul accesului la resurse naturale importante din punct de vedere strategic. De asemenea, documentele ar fi dezvăluit o „viziune a exploatării accesului pentru un atac mai concertat asupra intereselor occidentale”.

„De exemplu, se propune ca relaţiile Rusiei cu Niger să fie folosite pentru a ameninţa accesul Franţei la uraniul extras în ţară, crescând şi mai mult dependenţa sectorului energetic francez de uraniul furnizat de Rusia”, se arată în raportul RUSI, citat de CNBC.

Totodată, raportul RUSI sugerează că Moscova exploatează oportunitatea de a folosi instabilitatea din Africa pentru a produce probleme cu migraţia în Europa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici