Anchetă privind o posibilă donaţie de 150.000 de euro pentru campania lui Nicolas Sarkozy

Fosta contabilă a moştenitoarei grupului L'Oreal a informat poliţia despre o donaţie de 150.000 de euro în numerar plătită în 2007 actualului ministru francez al Muncii, Eric Woerth, pentru finanţarea campaniei prezidenţiale a lui Nicolas Sarkozy.

21 afișări
Imaginea articolului Anchetă privind o posibilă donaţie de 150.000 de euro pentru campania lui Nicolas Sarkozy

Anchetă privind o posibilă donaţie de 150.000 de euro pentru campania lui Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Claire T., care a lucrat timp de 12 ani pentru Liliane Bettencourt, a declarat marţi, pentru site-ul Mediapart, că Woerth a primit suma în calitate de trezorier al partidului UMP, banii fiind destinaţi campaniei prezidenţiale a lui Sarkozy, din primăvara anului 2007.

Fosta contabilă a fost audiată luni de poliţie, în cadrul unei anchete privind legăturile dintre Liliane Bettencourt, moştenitoarea L'Oreal, şi consilierul său financiar.

"Ea a fost audiată luni, timp de mai multe ore (...). Dar se pare că acest lucru nu a fost suficient, deoarece anchetatorii i-au telefonat din nou, seara, şi au revenit să o interogheze la domiciliul ei", a declarat avocatul ei, Antoine Gillot.

"În timpul audierii, ea a spus poliţiei ceea ce a declarat şi pentru Mediapart - că (Patrice) de Maistre (consilierul financiar al lui Liliane Bettencourt) i-a cerut să retragă 150.000 de euro în bancnote, spunându-i că banii îi sunt destinaţi lui Eric Woerth", a adăugat avocatul.

"Nu ea este cea care i-a înmânat banii lui Eric Woerth şi nu a fost prezentă la cina" dintre Woerth şi Patrice de Maistre, a adăugat Gillot.

Ministrul francez al Muncii, Eric Woerth, a negat marţi că ar fi primit pentru activităţi politice "fie şi un euro care să nu fie legal".

"Cred că nu mi se poate reproşa nimic, totul este clar, totul este corect (...). Nu am atins niciodată, pe plan politic, nici măcar un euro care să nu fie legal", a spus Woerth, într-o declaraţie pentru canalul I-tele.

Declarându-se "bulversat" de aceste dezvăluiri, pe care le consideră "o afacere politică", Woerth a apreciat că nu există dovezi care să probeze acuzaţiile.

Conform legislaţiei franceze, suma maximă care poate fi donată pentru campania unui candidat este limitată la 4.600 de euro, în timp ce donaţiile pentru partide se pot ridica la 7.500 de euro pe an.

Personaj-cheie al Guvernului francez, Woerth, care gestionează aplicarea unei reforme delicate şi nepopulare a pensiilor, este acuzat că s-a aflat în conflict de interese în perioada în care ocupa funcţia de ministru pentru Buget, iar soţia sa administra o parte a averii moştenitoarei L'Oreal, Liliane Bettencourt.

Această nouă dezvăluire se înscrie într-o serie de scandaluri şi polemici care afectează Guvernul francez şi care au condus, duminică, la demisia a doi miniştri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici