Angajat al Consulatului SUA din Istanbul, condamnat la închisoare în Turcia

  • Un angajat turc al Consulatului american din Istanbul a fost condamnat la aproape nouă ani de închisoare
  • Metin Topuz este acuzat de legături cu mişcarea clericului turc Fethullah Gulen, aflat în SUA
  • Cazul riscă să amplifice tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite
1011 afișări
Imaginea articolului Angajat al Consulatului SUA din Istanbul, condamnat la închisoare în Turcia

Angajat al Consulatului SUA din Istanbul, condamnat la închisoare în Turcia

Un angajat turc al Consulatului american din Istanbul a fost condamnat joi la aproape nouă ani de închisoare sub acuzaţia de ajutare a unui grup terorist, o decizie care riscă să amplifice tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, relatează cotidianul Le Figaro.

Metin Topuz a fost condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare de o instanţă judiciară din Istanbul, potrivit agenţiei de presă Anadolu. Este acuzat că a oferit sprijin mişcării clericului turc Fethullah Gulen, aflat în SUA.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan consideră mişcarea drept "organizaţie teroristă", atribuindu-i tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016. Fethullah Gulen a negat orice implicare în complotul militar din Turcia.

Procesul împotriva lui Metin Topuz, însărcinat al Consulatului SUA din Istanbul pentru combaterea traficului de droguri, a generat tensiuni între Ankara şi Washington în ultimii ani.

Relaţiile bilaterale sunt afectate şi de hotărârea Ankarei de a cumpăra sisteme antiaeriene S-400 din Rusia şi de susţinerea oferită de SUA grupurilor insurgente kurde din Siria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici