Angajaţi ai Departamentului de Stat, concediaţi pentru accesarea unui dosar al lui Obama

Departamentul de Stat al SUA a anunţat joi seara că a concediat doi angajaţi şi a sancţionat un al treilea, aceştia fiind acuzaţi că au accesat dosarul pentru paşaport al candidatului la învestitura democrată pentru prezidenţiale Barack Obama, fără autorizaţie.

24 afișări
Imaginea articolului Angajaţi ai Departamentului de Stat, concediaţi pentru accesarea unui dosar al lui Obama

Angajaţi ai Departamentului de Stat, concediaţi pentru accesarea unui dosar al lui Obama (Imagine: Mediafax Foto)

Postul american de televiziune NBC afirmase anterior că "doi angajaţi sub contract ai Departamentului de Stat au fost concediaţi şi o treia persoană a fost sancţiontaă".

Echipa de campanie a lui Obama a dezvăluit luni că dosarele pentru paşaport au fost examinate ilegal, apreciind că este vorba despre o încălcare "scandaloasă" a intimităţii candidatului.

"Aceste examinări neautorizate (ale dosarului) au fost detectate de Departamentul de Stat. Luăm măsurile imediate pentru a fi siguri că nu este vorba despre altceva decât o curiozitate imprudentă", a declarat subsecretarul de Stat Pat Kennedy, care a precizat că aceste incidente s-au petrecut de mai multe ori, în ianuarie, februarie şi martie.

"În două cazuri, angajaţii au fost imediat concediaţi, iar al treilea a fost sancţionat", a adăugat el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt Departamentului de Stat, Sean McCormack, a declarat că o anchetă a fost deschisă în cazul acestor incidente.

Anterior, un purtător de cuvânt al campaniei lui Obama a evocat într-un comunicat "o încălcare inadmisibilă a securităţii şi intimităţii, chiar şi din partea unei administraţii care a arătat puţină consideraţie faţă de acesta în ultimii opt ani".

"Acesta este un caz serios care merită o anchetă completă şi cerem să ştim cine a văzut dosarul pentru paşaport al senatorului Obama, pentru ce motiv şi de ce acest lucru a avut nevoie de atâta timp pentru a dezvălui această lipsă de securitate", a declarat Bill Burton.

"Datoria administraţiei noastre este să protejeze informaţiile confidenţiale ale cetăţenilor americani, nu să le utilizeze în scopuri politice", adaugă comunicatul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici