Angela Merkel: Tema principală a alegerilor federale germane din 2013 va fi Europa

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat că alegerile federale din Germania de anul viitor vor fi despre Europa, după ce şi-a petrecut ultimii doi ani modelând răspunsul zonei euro la criza datoriilor în faţa scepticismului de acasă.

213 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel: Tema principală a alegerilor federale germane din 2013 va fi Europa

Angela Merkel (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Votul de anul viitor va fi şi despre situaţia din Europa şi (despre) ce aşteptări avem faţă de Europa", a declarat Merkel într-un interviu pentru postul public ZDF. Ea a subliniat că, în viziunea sa personală, Uniunea Europeană (UE) este o "uniune a stabilităţii" cu o prezenţă pe scena internaţională. "Fără Europa, nu am mai putea să ne reprezentăm valorile, ideile, idealurile împreună", a insistat cancelarul german, citat de publicaţia electronică EUObserver.

Confirmând că intenţionează să candideze în alegerile din 2013, Merkel a declarat totodată că cele 17 membre ale zonei euro se află pe "drumul cel bun". "În ultimele luni, în Europa s-a făcut mai mult decât s-a făcut în mulţi ani, însă mai sunt încă multe de făcut", a continuat ea.

Cancelarul a petrecut mult timp în cursul crizei să cântărească între ceea ce este necesar la nivelul UE şi îndoielile cetăţenilor germani care se tem de implicaţiile unui transfer la nivelul uniunii - unde datoriile sunt împărţite între membrii săi - o mişcare despre care numeroşi analişti afirmă că este necesară pentru soluţionarea crizei.

Aceste îndoieli au modelat apelul cancelarului la un control mai riguros asupra bugetului, la nivelul tuturor statelor membre, înainte să se treacă la mai multă solidaritate.

Merkel a făcut aceste declaraţii - în cadrul unui "interviu de vară" tradiţional - în contextul în care se confruntă cu un alt test în Parlament săptămâna aceasta, când Bundestagul urmează să voteze asupra unui recent acord al zonei euro privind acordarea unui împrumut în valoare de 100 de miliarde de euro Spaniei, din care prima tranşă urmează să fie acordată în iulie. Ea a declarat că se aşteaptă să întâmpine rezistenţă în cadrul coaliţiei sale de centru-dreapta, dar a subliniat că "noi obţinem întotdeauna majoritatea de care avem nevoie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici