AP: Câte zile a ascuns China existenţa epidemiei de coronavirus. Fost şef MI-6: "Au ascuns adevărul şi încearcă să scape de vină"

  • China a ascuns între 14 şi 20 ianuarie existenţa unei epidemii pe teritoriul său, scrie Associated Press, care citează documente interne oficiale
  • Sir John Sawers, fost şef al serviciului secret britanic MI-6, susţine că autorităţile chineze au ascuns adevărul şi acum încearcă să scape de vină
  • John Sawers arată cu degetul şi către OMS pentru că a eşuat în a monitoriza situaţia
4361 afișări
Imaginea articolului AP: Câte zile a ascuns China existenţa epidemiei de coronavirus. Fost şef MI-6: "Au ascuns adevărul şi încearcă să scape de vină"

Câte zile a ascuns China existenţa epidemiei de coronavirus. Fost şef MI-6: "Au ascuns adevărul şi încearcă să scape de vină"

Peste 3.000 de oameni s-au îmbolnăvit între momentul în care autorităţile chineze au aflat despre existenţa unei epidemii pe teritoriul ţării şi cel în care au confirmat public că sunt la curent cu situaţia, scrie Daily Mail, citând Associated Press. Potrivit sursei citate, documentele interne obţinute arată că autorităţile chineze au început să ştie despre virus pe 14 ianuarie, dar preşedintele Xi Jinping a apărut abia pe 20 ianuarie pentru a avertiza publicul larg.
 
Epidemia de coronavirus ar fi avut ca epicentru oraşul Wuhan, în luna decembrie, iar momentul de cotitură a fost un eveniment de amploare la care au luat parte câteva mii de oameni. Ulterior răspândirii virusului, autorităţile au conştientizat situaţia cu care se confruntă, dar au evitat timp de mai multe zile să recunoască public pericolul.
 
După cele 3.000 de îmbolnăviri necontrolate, virusul s-a răspândit din ce în ce mai rapid.
 
Astăzi, la nivel global circa 2 milioane de oameni au contractat COVID-19, iar aproape 130.000 au murit.
 
Sir John Sawers, fost şef al MI-6, arată cu degetul în direcţia Chinei şi spune: "China a ascuns de Vest existenţa coronavirusului, iar acum încearcă să scape de vină".
 
Pe de altă parte, Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii, a anunţat tăierea finanţărilor pentru OMS, acuzând Organizaţia Mondială a Sănătăţii că este "China-centrică".
 
Între 5 şi 17 ianuarie, spitalele din China au primit numeroşi pacienţi care au acuzat o "gripă".
 
Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a declarat că "acuzaţiile de muşamalizare şi lipsă de transparenţă sunt complet neîntemeiate".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici