Apelul lui Zelenski către Occident: Forţaţi Rusia să facă pace

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe liderii occidentali să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a face pace, folosind ,,toate mijloacele" necesare.
  • Liderul de la Kiev a declarat de mai mult timp că nu va negocia direct cu Rusia până când forţele Moscovei nu vor părăsi întregul teritoriu ucrainean, inclusiv Crimeea.
Urmărește
610 afișări
Imaginea articolului Apelul lui Zelenski către Occident: Forţaţi Rusia să facă pace

Apelul lui Zelenski către Occident: Forţaţi Rusia să facă pace

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lansat un îndemn la adresa partenerilor occidentali ai Kievului pentru a forţa Rusia să facă pace şi a pune capăt războiului, potrivit BBC.

Apelul a fost lansat în timpul vizitei sale oficiale în capitala Spaniei, Madrid, acolo unde a semnat un acord bilateral de securitate cu premierul spaniol Pedro Sanchez. Zelenski a declarat că este nevoie de ,,o constrângere tangibilă a Rusiei" , care încearcă să ,,distrugă Ucraina şi să meargă mai departe".

,,Trebuie să lucrăm împreună şi să punem presiune nu doar asupra Rusiei, ci şi asupra partenerilor noştri pentru a ne oferi posibilitatea de a ne apăra împotriva Rusiei", a declarat liderul ucrainean.

Îndemnul lansat de Zelenski vine în contextul în care Rusia face progrese împotriva Ucrainei, în timp ce Kievul înregistrează pierderi din cauza lipsei de arme furnizate de Occident.

Rusia nu va participa la summitul de pace de la Elveţia

La jumătatea lunii iunie va avea loc summitul global de pace privind Ucraina, care va fi găzduit de Elveţia şi la care sunt aşteptaţi reprezentanţi din peste 90 de ţări invitate. Evenimentul va avea ca principal subiect de discuţie Planul de pace în 10 puncte a Ucrainei.

Delegaţii vor încerca să traseze un curs pentru o pace justă şi durabilă în Ucraina, pe baza a 10 cereri formulate de Kiev, care solicită returnarea tuturor teritoriilor invadate, plata de despăgubiri pentru daunele cauzate de război şi crearea unui tribunal special pentru a urmări în justiţie crimele de război ruseşti, un plan pe care Moscova l-a respins categoric, notează BBC.

Ucraina a respins ideea de a invita Rusia la summitul de pace din Elveţia, iar unii oficiali de la Moscova au declarat de la bun început că nu vor lua parte la eveniment dacă Rusia va fi invitată.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele rus, Vladimir Putin, este pregătit pentru discuţii, dar numai ,,pentru a atinge obiectivele care se realizează acum prin intermediul operaţiunii militare speciale", aşa cum descrie Rusia războiul din Ucraina.

În plus, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat în luna aprilie că organizarea unei conferinţe privind Ucraina în Elveţia ,,este un drum care nu duce nicăieri”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici