Argentina ar putea deveni primul mare stat din America Latină care legalizează avortul

  • Argentina este pe cale să devină prima dintre marile ţări latino-americane care legalizează avortul.
  • Preşedintele Alberto Fernández intenţionează să trimită în congres un proiect de lege în următoarele 10 zile.
  • Activistele pentru drepturile femeilor din Argentina au salutat călduros anunţul.
527 afișări
Imaginea articolului Argentina ar putea deveni primul mare stat din America Latină care legalizează avortul

Sursa: Profimedia Images

„Statul trebuie să-şi protejeze cetăţenii în general şi femeile în special”, a declarat preşedintele argentinian Alberto Fernández. „Societatea din secolul curent trebuie să respecte alegerile individuale ale membrilor săi şi deciziile fiecăruia în ceea ce priveşte propriul corp.”
 
Avortul este ilegal în toată America Latină. În regiunea predominant romano-catolică, formată din 21 de ţări, actul controversat este legal doar în Cuba şi Uruguay, state cu populaţii de 11,2, respectiv 3,4 milioanede locuitori. De asemenea, avortul este legal şi în Guyana anglicană, cu o populaţie de 780.000 de oameni.
 
În cazul în care congresul aprobă proiectul de lege, Argentina - cu o populaţie însemnată, de 45 de milioane de cetăţeni- va deveni prima naţiune principală a regiunii în cauză care legalizează practica.
 
Activistele pentru drepturile femeilor din Argentina, care au militat ani întregi pentru ca avortul să devină legal, au salutat călduros anunţul lui Fernández. „Suntem foarte fericiţi; astăzi este o zi istorică”, a spus scriitoarea Ana Correa. „Decriminalizarea şi legalizarea avortului este, în sfârşit, posibilă."
 
Un proiect de lege anterior pentru legalizarea avortului a fost respins în august 2018. Timp de câteva ore, mii de susţinători care purtau fulare verzi, acestea reprezentând efortul de a legaliza avortul şi oponenţii măsurii care purtau unele de culoare albastru deschis, au înfruntat ploile abundente si temperaturile scăzute din Argentina pentru a urmări dezbaterea pe ecrane mari instalate în faţa Congresului.
 
Demonstraţiile au fost în general paşnice, dar grupuri mici de protestatari s-au ciocnit cu poliţia după vot, aruncând bombe incendiare şi ridicând baricade de flăcări. Ofiţerii de poliţie au răspuns cu gaze lacrimogene.
 
În Argentina, avortul este permis numai în cazuri de viol şi riscuri pentru sănătatea femeilor. Mii de femei, majoritatea sărace, sunt spitalizate în fiecare an pentru complicaţii legate de avorturi nesigure.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici