Armin Laschet, pact cu ţările din Est privind securitatea: „Avem nevoie de un FBI european”

  • Candidatul CDU la postul de cancelar al Germaniei s-a văzut cu lideri PPE la Berlin.
  • Liderul PPE, Manfred Weber: „UE trebuie să revină la disciplina bugetară”.
  • Tema migraţiei, pe de altă parte, a fost marea absentă din discursul lui Laschet.
560 afișări
Imaginea articolului Armin Laschet, pact cu ţările din Est privind securitatea: „Avem nevoie de un FBI european”

Armin Laschet, pact cu ţările din Est privind securitatea: „Avem nevoie de un FBI european”

Securitatea este punctul culminant al noului curs de relansare a UE şi recâştigarea încrederii ţărilor din Est, propus de Armin Laschet, candidat CDU-CSU la cancelaria Germaniei, după epoca Angela Merkel. Tema priveşte, printre altele, România.

În cazul unei victorii la alegerile din 26 septembrie, Europa sa se va uita mai mult spre Est, a sugerat actualul guvernator al Reniei de Nord Westfalia, după o întâlnire cu grupul de europeni populari, la care a participat şi cancelarul austriac Sebastian Kurz.

„Odată cu pandemia, am reuşit să menţinem Europa de Sud şi Europa de Nord împreună promovând legături comune, dar acum a sosit momentul îmbunătăţirii relaţiilor dintre Est şi Vest”, a declarat Laschet, la hotelul Intercontinental din Berlin.

Liderul PPE, Manfred Weber, afirmă că, după pandemie, „trebuie să încetinim cheltuielile” şi că „Europa trebuie să revină la o disciplină bugetară rezonabilă şi stabilă”.

Oferta făcută statelor membre din zona de est este un angajament mai mare faţă de securitatea şi apărarea comune, atât faţă de ameninţările venite din Est - Rusia - cât şi faţă de pericolele interne care provin de la terorism.

NATO nu este pusă sub semnul întrebării, ci linişteşte în special ţările baltice. Dimpotrivă, „întărirea parteneriatului Atlantic poate avea loc numai printr-o Europă puternică”, spune Laschet.

Pentru a fi eficienţi, „trebuie să avem un Europol mai puternic, un FBI european” care are „mafia, organizaţiile criminale mari şi terorismul sub control”, a adăugat el.

Pe lângă siguranţă, protecţia climei şi a mediului este cealaltă problemă majoră europeană. Scopul este „să continuăm acordul ecologic şi să rămânem totuşi competitivi la nivel global”, păstrând în acelaşi timp ochiul asupra locurilor de muncă din Europa.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici