Armistiţiul din Sudan expiră joi. Ţările occidentale nu au reuşit să evacueze toţi cetăţenii

Armistiţiul din Sudan expiră joi, în timp ce reprezentanţii ţărilor occidentale încearcă să evacueze cât mai mulţi cetăţeni. Diplomaţii au solicitat o extindere a armistiţului.

483 afișări
Imaginea articolului Armistiţiul din Sudan expiră joi. Ţările occidentale nu au reuşit să evacueze toţi cetăţenii

Armistiţiul din Sudan expiră joi. Ţările occidentale nu au reuşit să evacueze toţi cetăţenii

Armata sudaneză şi-a exprimat dorinţa de a prelungi armistiţiul de trei zile care urmează să expire joi, în timp ce diplomaţii intensifică discuţiile pentru a pune capăt luptelor dintre forţele loiale generalilor militari rivali.

Luptele s-au soldat cu peste 400 de morţi şi a forţat zeci de mii de persoane să fugă din ţară. Blocul regional din Africa de Est (IGAD) doreşte ca armistiţiul mediat de SUA să fie prelungit cu încă trei zile.

Reprezentanţii Forţelor de Sprijin Rapid nu au răspuns la propunere.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că a vorbit cu preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, despre o colaborare „pentru a pune capăt luptelor". Trimisul ONU în Sudan, Volker Perthes, a declarat că este profund îngrijorat de rapoartele privind luptele, jafurile şi atacurile asupra civililor din regiunea Darfur de Vest din Sudan.

Liderul diplomaţiei britanice le-a cerut cetăţenilor să plece de urgenţă din Sudan.

„Nu putem prezice exact ce se va întâmpla atunci când această încetare a focului se va încheia, dar ceea ce ştim este că va fi mult, mult mai greu, potenţial imposibil. Aşadar, ceea ce le spunem cetăţenilor britanici este că, dacă ezitaţi, dacă vă evaluaţi opţiunile, sfatul nostru foarte, foarte puternic este să treceţi prin Wadi Saeedna cât timp încetarea focului este în vigoare. Există avioane, există capacitate, vă vom scoate de acolo. Nu sunt în măsură să dau aceleaşi asigurări odată ce încetarea focului s-a încheiat", a declarat ministrul britanic de externe, James Cleverly, potrivit BBC.

Şi Ministerul Afacerilor Externe din România a anunţat joi dimineaţa că, în cursul zilei de miercuri, a avut loc evacuarea din Sudan a încă doi cetăţeni români, mamă şi copil, cu un zbor special de evacuare organizat de către autorităţile suedeze până în Djibouti.

Ministerul român reaminteşte că, având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 şi recomandă tuturor cetăţenilor români care se mai află pe teritoriul Sudanului să părăsească imediat această ţară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici