Atac în Congo. Presupuşi militanţi islamişti au ucis 15 civili

Presupuşi militanţi islamişti au ucis 15 civili într-un atac asupra unui sat din nord-estul Republicii Democratice Congo.

157 afișări
Imaginea articolului Atac în Congo. Presupuşi militanţi islamişti au ucis 15 civili

Atac în Congo. Presupuşi militanţi islamişti au ucis 15 civili

Luptători despre care se crede că sunt membri ai Forţelor Democrate Aliate (ADF) au luat cu asalt satul Bulongo din provincia Kivu de Nord duminică, după lăsarea întunericului, jefuind casele şi ucigând locuitorii care le-au ieşit în cale, a declarat pentru Reuters primarul comunei, Jean Paul Katembo.

Bulango se află la aproximativ 40 km est de oraşul Beni, în districtul Ruenzori.

Atacatorii au ucis 15 persoane şi au dat foc la şase vehicule, a declarat Ricardo Rupande, preşedintele grupului societăţii civile din sectorul Ruenzori.

ADF este o miliţie ugandeză activă în Congo încă din anii 1990. A ucis zeci de civili, mulţi în atacuri în miez de noapte, cu macete şi topoare. Aceasta a promis alianţă cu Statul Islamic în 2019.

„Era în jurul orei 21.00 când am auzit explozii puternice. Primul meu reflex a fost să fug, pentru că am ştiut imediat că este vorba de ADF. Au ucis 15 dintre fraţii şi surorile noastre", a declarat Kambele Meza Milan, rezident în Bulango.

Purtătorul de cuvânt al armatei congoleze nu a răspuns imediat la apeluri, potrivit Reuters.

Violenţele comise de miliţii în estul Congo, bogat în minerale, au determinat guvernul să numească ofiţeri militari pentru a conduce Kivu de Nord şi provincia vecină Ituri în luna mai a anului trecut.

Uganda a trimis peste 1.000 de soldaţi în decembrie pentru a desfăşura operaţiuni comune împotriva ADF.

Dar atacurile au continuat fără încetare, deoarece luptătorii ADF au vizat civili ca represalii la campaniile militare.

Peste 60 de persoane au fost unucise în cinci zile de atacuri asupra satelor în martie şi peste 40 în timpul unor atacuri similare în aprilie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici