Avigdor Lieberman: Siria nu vrea pace cu Israelul

Ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, a declarat miercuri că Siria nu doreşte pacea cu statul evreu, în pofida recentei apropieri dintre Damasc şi Statele Unite.

13 afișări
Imaginea articolului Avigdor Lieberman: Siria nu vrea pace cu Israelul

Platoul Golan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Siria nu doreşte să facă pace cu Israelul, acesta este de fapt elementul cel mai rău de pe scena internaţională", a declarat Lieberman, potrivit postului militar de radio.

"Siria este prima ţară care a felicitat Iranul pentru alegerile prezidenţiale. Ea continuă să aibă relaţii cu Coreea de Nord şi să infiltreze arme în sudul Libanului pentru Hezbollah, ca şi în Irak pentru grupuri teroriste", a adăugat Lieberman.

"În ceea ce ne priveşte, suntem gata să deschidem negocierile directe fără condiţii prealabile şi fără să ne angajăm la o retragere din Golan", a reafirmat şeful diplomaţiei.

Siria şi Israelul au lansat în mai 2008 negocieri indirecte de pace prin intermediul Turciei. Aceste negocieri au fost supendate în luna decembrie după ofensiva armatei israeliene în Fâşia Gaza.



Ele vizează în principal problema platoului Golan, a cărui restituire integrală este solicitată de Siria. Israelul refuză acest lucru, după ce a cucerit teritoriul în 1967 şi l-a anexat în 1981, în pofida opoziţiei comunităţii internaţionale şi a locuitorilor druzi ai platoului.

Afirmaţiile lui Lieberman intervin în contextul în care Siria şi Statele Unite au reînnoit recent dialogul. Preşedintele sirian Bashar al-Assad l-a invitat astfel pe omologul său american Barack Obama să vină în Siria.

La rândul lor, Statele Unite şi-au anunţat la 24 iunie decizia de a trimite din nou un ambasador la Damasc.

Statele Unite îşi rechemaseră ambasadorul, după asasinarea fostului prim-ministru libanez Rafic Hariri în 2005, acţiune pentru care regimul sirian a fost acuzat. Ambasada este de atunci condusă de un însărcinat cu afaceri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici