Axios.com: Popularitatea lui Biden a început să scadă din momentul retragerii militare din Afganistan

Ocuparea oraşului Kabul, capitala Afganistanului, de către forţele talibane în urmă cu exact un an, pe fondul deciziei SUA de retragere a trupelor, a marcat începerea declinului popularităţii preşedintelui Joseph Biden, arată o analiză realizată de site-ul Axios.com.

1922 afișări
Imaginea articolului Axios.com: Popularitatea lui Biden a început să scadă din momentul retragerii militare din Afganistan

"Ocuparea oraşului Kabul de către talibani în urmă cu un an a generat o nouă criză pentru poporul afgan şi o confirmare a realităţii dure privind lucrurile pe care intervenţia occidentală de două decenii nu le-a putut realiza. Coincide cu declinul politic al preşedintelui Biden", notează site-ul Axios.com.

Economia, nu politica externă, reprezintă principalul factor privind susţinerea publică pentru preşedinte în SUA, conform institutelor de sondare şi analiştilor politici. Dar, un an mai târziu, este imposibil să fie negat faptul că aspecte ale retragerii din Afganistan au afectat percepţia americanilor privind capacitatea lui Biden de a-şi respecta promisiunile. Scenele haotice din Kabul au afectat şi relaţiile lui Biden cu aliaţii străini, deşi modul în care a gestionat situaţia din Ucraina anul acesta a restabilit în mare parte încrederea, afirmă unii diplomaţi occidentali.

La 1 august 2021, popularitatea preşedintelui Biden era de 49%, conform datelor Institutului Gallup. La sfârşitul lunii august 2021, după retragerea trupelor din Afganistan, Biden avea o susţinere de 43%, iar acum popularitatea sa a scăzut la 38%. În rândul electoratului Partidului Democrat, popularitatea lui Biden a scăzut de la 100%, cât era în ianuarie 2021, la 78% în august 2021, după care a fluctuat uşor în ultimul an, fiind acum tot la nivelul de 78%.

Retragerea militară din Afganistan "a fost un şoc şi va rămâne un şoc. Au fost şi actele de brutalitate cauzate de modul în care s-a produs retragerea şi de ocuparea capitalei Kabul. Consultările cu partenerii de coaliţie au fost mai degrabă cosmetice decât profunde", afirmă un diplomat occidental, conform site-ului Axios.com.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici