Baerbock: China trebuie să aleagă direcţia relaţiilor cu UE / Unele aspecte ale vizitei au fost "şocante"

China trebuie să aleagă direcţia relaţiilor cu Uniunea Europeană, a afirmat miercuri ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, afirmând că unele aspecte ale recentei sale vizite au fost "şocante".

3146 afișări
Imaginea articolului Baerbock: China trebuie să aleagă direcţia relaţiilor cu UE / Unele aspecte ale vizitei au fost "şocante"

Annalena Baerbock a fost audiată miercuri în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, în legătură cu activităţile din cursul vizitei efectuate săptămâna trecută în China.

"Partener, concurent sau rival sistemic - acestea sunt direcţiile politicii europene în relaţia cu China. În ce direcţie ne vom îndrepta în viitor depinde de ce drum alege China. Aspectul de rival sistemic se conturează din ce în ce mai mult, nu doar întrucât China este din ce în ce mai ofensivă în exterior, ci pentru că este din ce în ce mai represivă pe plan intern. Din anumite puncte de vedere, a fost şocant", a susţinut Annalena Baerbock, conform publicaţiilor Die Welt şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ministrul german de Externe a exprimat preocupări privind situaţia drepturilor omului din China.

Anterior, Annalena Baerbock a acuzat China că ar încerca să modifice ordinea internaţională bazată pe reguli, argumentând că Uniunea Europeană nu trebuie să asiste pasiv la presiunile exercitate de Beijing asupra unor state asiatice. "Mulţi dintre partenerii noştri din Asia simt deja cum China încearcă să înlocuiască ordinea internaţională bazată pe reguli cu propriile reguli. China susţine că nu sunt reguli, deşi a ratificat tratate internaţionale. Europenii nu trebuie să se ascundă într-o cochilie", a afirmat Annalena Baerbock.

Administraţia de la Beijing a denunţat, marţi, "denigrările" Grupului G7, după ce miniştrii de Externe din naţiunile puternic industrializate, inclusiv Annalena Baerbock, au criticat activităţile militare chineze din Marea Chinei de Sud şi presupusele acţiuni de reprimare din provinciile Xinjiang şi Tibet. "Reuniunea miniştilor de Externe din Grupul G7 a denaturat situaţia din China şi faptele obiective, reprezentând o ingerinţă în afacerile Chinei şi fiind denigrări cu intenţii rele. Comunicatul Grupului G7 este plin de aroganţă, de prejudecăţi şi de intenţii sinistre în sensul contracarării şi izolării Chinei", a declarat marţi Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Miniştrii de Externe din Grupul G7 au criticat, cu ocazia unei reuniuni desfăşurate în oraşul japonez Karuizawa, activităţile militare chineze în apropierea Taiwanului şi presupuse acţiuni de reprimare a grupurilor etnice din provinciile Xinjiang şi Tibet. "Nu există nicio bază legală pentru intensificarea aspiraţiilor teritoriale chineze în Marea Chinei de Sud şi condamnăm activităţile militare chineze în regiune", a transmis Grupul G7. Miniştrii de Externe din Grupul G7 au îndemnat China să respecte statutul Taiwanului şi să evite escaladarea tensiunilor cu Administraţia separatistă de la Taipei. Grupul G7 a evidenţiat "importanţa continuării dialogului", îndemnând însă Beijingul să acţioneze "ca membru responsabil al comunităţii internaţionale", a declarat Yoshimasa Hayashi, ministrul de Externe din Japonia, ţară care exercită Preşedinţia Grupului G7.

Un grup politic din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD) a criticat abordarea ministrului german de Externe, Annalena Baerbock, faţă de China, avertizând asupra consecinţelor economice ale diminuării relaţiilor comerciale cu Beijingul. "Guvernul german trebuie să aibă o strategie coordonată, uniformă şi pe termen lung în relaţiile cu China", a subliniat Grupul Seeheimer din SPD, într-un document politic. Social-democraţii au denunţat atitudinea ministrului de Externe, Annalena Baerbock, şi a ministrului Economiei, Robert Habeck, amândoi membri ai Alianţei '90/Verzi. "În momentul de faţă, la conducerea Ministerului de Externe şi a Ministerului Economiei sunt prezentate doar abordări punctuale. În centrul liniei politice sunt mai mult măsuri simbolice de forţă politică cu impact pe plan intern, mai degrabă decât politici de perspectivă", a subliniat Grupul Seeheimer, din care fac parte 93 de politicieni SPD din Bundestag.

"O întrerupere bruscă a relaţiilor comerciale cu China ar fi un dezastru economic. Noi avem responsabilităţi pentru protejarea locurilor de muncă din Germania. Sunt necesare procese de diversificare în economia Germaniei şi în economia Uniunii Europene, dar trebuie implementate în coordonare strânsă cu mediile de afaceri, cu sindicatele şi cu liderii politici", a avertizat deputata SPD Esra Limbacher.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici