Barack Obama avertizează Iranul, în momentul promulgării unor noi sancţiuni

Preşedintele american, Barack Obama, a promulgat joi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului, votată de Congres, cele mai dure adoptate vreodată de Statele Unite, avertizând Teheranul că dacă îşi va continua programul nuclear îşi va spori izolarea.

11 afișări
Imaginea articolului Barack Obama avertizează Iranul, în momentul promulgării unor noi sancţiuni

Barack Obama avertizează Iranul, în momentul promulgării unor noi sancţiuni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Textul semnat de Obama consolidează o legislaţie deja în vigoare pentru a i se adăuga o întreagă gamă de noi sancţiuni economice, în scopul de a determina Iranul să renunţe la programul său nuclear.

Textul vizează perturbarea aprovizionării cu benzină în Iran, care nu dispune de capacităţi de rafinare suficiente, şi se adaugă noii rezoluţii adoptate de ONU la 9 iunie.

"Odată cu aceste sancţiuni, şi cu celelalte, lovim în centrul capacităţii Guvernului iranian de a finanţa şi a continua programele nucleare", a declarat Obama cu ocazia promulgării legii la Casa Albă.

Congresul a adoptat acest text, negociat între cele două Camere, încă de săptămâna trecută.

"Îi demonstrăm Guvernului iranian că actele sale au consecinţe şi că dacă persistă, presiunea va continua să crească, chiar cu riscul izolării sale", a declarat Obama.

"Nu ar trebui să aibă îndoieli: Statele Unite şi comunitatea internaţională sunt hotărâte să împiedice Iranul să dobândească arme nucleare", a adăugat preşedintele american.

Preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a afirmat joi, în cadrul unei vizite în Siria, că sancţiunile pe care Statele Unite le impun Iranului vor avea un "impact redus".

Posiblităţile de sancţiuni împotriva întreprinderilor străine care au investiţii de peste 20 de milioane de dolari în sectorul energetic din Iran vor fi extinse prin acest text semnat de Obama. Companiile ca cea franceză Total sau cea malaysiană Petronas sunt vizate de aceste măsuri.

Textul împiedică întreprinderile străine să încheie contracte publice cu administraţia americană dacă acestea fac afaceri cu Iranul.

El vizează, de asemenea, instituţiile financiare internaţionale care ar avea legături cu Gardienii Revoluţiei din Iran. Documentul impune constrângeri şi persoanelor legate de încălcarea drepturilor omului în Iran şi care vor să călătorească în străinătate.

Comunitatea internaţională suspectează Teheranul, în pofida dezminţilor repetate, că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil.

Obama a apreciat că Iranul a refuzat pentru moment oferta de dialog pe care i-a adresat-o la preluarea preşedinţiei, anul trecut.

"Până acum Iranul a ales calea sfidării", a subliniat preşedintele american. "De aceea trebuie să construim o coaliţie de ţări mai extinsă şi mai sudată pentru a face presiune asupra Guvernului iranian", a declarat el.

Teheranul "are încă posibilitatea de a alege", a continuat Obama. "Uşa diplomaţiei rămâne deschisă. Iranul poate să demonstreze că intenţiile sale sunt paşnice. Îşi poate îndeplini obligaţiile faţă de (Tratatul de neproliferare) şi poate ajunge la un nivel de securitate şi prosperitate demn de o ţară mare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici