Barack Obama, criticat pentru că nu a numit nicio persoană de culoare în cabinetul său

Grupul ce reprezintă aleşii de culoare din Congresul american i-a reproşat preşedintelui Barack Obama că nu a numit încă nicio persoană de culoare în noul cabinet, după realegerea sa în noiembrie.

191 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, criticat pentru că nu a numit nicio persoană de culoare în cabinetul său

Barack Obama, criticat pentru că nu a numit nicio persoană de culoare în cabinetul său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deoarece continuaţi să vă numiţi principalii consilieri, vrem să subliniem importanţa ca fiecare comunitate să aibă un loc la masă", afirmă preşedintele Congressional Black Caucus (CBC) Marcia Fudge, democrat din Ohio (nord) într-o scrisoare către Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite.

"Absenţa pluralităţii vocilor conduce la adoptarea unor politici şi proiecte care afectează în mod negativ persoanele de culoare", adaugă aceasta în scrisoarea publicată luni.

Faptul că majoritatea persoanelor de culoare (aprocimativ 93 la sută) au votat pentru Obama la 6 noiembrie "agravează" frustrarea acestei comunităţi, susţine aceasta.

Barack Obama a fost criticat pentru că a numit în mare parte bărbaţi albi în cadrul cabinetului său pentru cel de-al doilea mandat, precum Chuck Hagel, secretar al Apărării, sau Jacob Lew, secretar al Trezoreriei.

Singurul membru de culoare al cabinetului Obama, ministrul justiţiei Eric Holder a fost numit în primul cabinet al lui Obama după alegerile din 2008.

Doi consilieri având rangul de membrii ai cabinetului, reprezentantul american pentru Comerţ Ron Kirk şi ambasadoarea americană la Naţiunile Unite Susan Rice, sunt persoane de culoare.

Însă Kirk a anunţat deja că va renunţa la funcţiile sale.

Iar preşedintele l-a ales pe John Kerry ca secretar de Stat, după retragerea lui Rice, criticată de republicani că a numit atac ceea ce s-a dovedit a fi atentat împotriva consulatului american de la Benghazi în Libia, la 11 sepembrie 2012.

În ianuarie, democratul şi membrul CBC Charlie Rangel a apreciat că devine "foarte jenant" că Obama nu este în măsură să numească o singură persoană de culoare în cercul său politic apropiat.

Barack Obama mai trebuie să numească înlocuitorii secretarilor pentru Comerţ, Muncă şi Transporturi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici