Barroso: Italia nu a cerut niciodată ajutor din partea UE pentru integrarea romilor

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat duminică, într-un interviu acordat unui cotidian din Roma, că Italia "nu a cerut niciodată" să beneficieze de programe europene pentru integrarea comunităţii rome, relatează AFP.

4 afișări
Imaginea articolului Barroso: Italia nu a cerut niciodată ajutor din partea UE pentru integrarea romilor

Barroso: Italia nu a cerut niciodată ajutor din partea UE pentru integrarea romilor

Şeful Guvernului italian, Romano Prodi, şi omologul său român, Călin Popescu Tăriceanu, au ceut miercuri Comisiei Europene să depună mai multe eforturi pentru integrarea socială a romilor, în urma polemicilor generate de agresiunea mortală a unei italience, pentru care este acuzat un român de etnie romă.

"Fondul social european prevede programe specifice pentru integrarea comunităţii rome" şi "un total de 275 de milioane de euro au fost deja acordaţi" României, Bulgariei, Spaniei, Poloniei, Ungariei şi Cehiei, a subliniat Barroso, în interviul acordat cotidianului La Repubblica.

Italiei nu i-au fost acordate fonduri "deoarece Italia nu a cerut niciodată să participe la aceste programe", a adăugat preşedintele Comisiei Europene. "Suntem pregătiţi să plătim dar trebuie să facem acest lucru în baza cererii statelor", a precizat el.

De asemenea, Barroso a criticat politica Guvernului italian faţă de taberele de romi stabilite la periferia marilor oraşe: "Dacă o ţară membră permite ca tabere să fie formate, ce vreţi să facă Comisia?", s-a întrebat el.

"Sunt sigur că nu acestea au fost intenţiile lui Prodi şi Tăriceanu, însă nu aş vrea să avem impresia că de fiecare dată când există o criză este vina Europei", a subliniat preşedintele CE.

"Suntem pregătiţi să susţinem eforturile statelor membre. Dar vreau să amintesc că, înainte de orice, există o responsabilitate naţională, a regiunilor şi a autorităţilor locale. Ar fi de neconceput să ne aşteptăm ca autorităţile europene să promoveze integrarea pe teritoriu", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici