Băsescu: Romii care trag de cetăţeni deranjează. Bancherii ce fură miliarde nu deranjează pe nimeni

Romii care pleacă din România deranjează pentru că trag de cetăţeni şi le cer bani şi mâncare, a declarat, vineri, la Berlin, preşedintele Traian Băsescu, care a remarcat în acelaşi timp că bancherii care fură miliarde nu deranjează pe nimeni.

1971 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Romii care trag de cetăţeni deranjează. Bancherii ce fură miliarde nu deranjează pe nimeni

Băsescu: Romii care trag de cetăţeni deranjează, bancherii ce fură miliarde nu deranjează pe nimeni

Şeful statului a precizat că România nu-i blamează pe jurnaliştii care semnalează problemele provocate de romi, ci faptul că nu se oferă o rezolvare.

"Ne deranjează numai enunţarea problemei, nu şi rezolvarea problemei. România a avut o politică de integrare şi are o politică de integrare a minorităţii roma destul de puternică. Ceea ce vedeţi dumneavoastră în general în Europa este expresia părţii de eşec de integrare a populaţiei roma la noi acasă. Este o categorie socială, sunt romii nomazi care, prin valorile lor culturale, circulă", a precizat Traian Băsescu, la o conferinţă cu jurnaliştii acreditaţi la Bundestag.

Traian Băsescu a mai spus că autorităţile române s-au implicat ori de câte ori li s-a permis acest lucru şi au trimis poliţişti în Italia, în Franţa, în Marea Britanie şi s-au făcut "primii paşi" şi pentru Germania.

"Nu-i suficient doar să-i identificăm şi să încercăm să diminuăm acţiunile care deranjează populaţia. Pentru că aici este problema romilor, ei sunt extrem de vizibili, deranjează şi aş spune că deranjează mult mai mult decât un bancher care face să dispară dintr-o bancă 10 miliarde de euro. Pentru că ei vin, trag de cetăţeni, cer bani, cer de mâncare, fac orice. Oamenii din bănci nu deranjează pe nimeni. Doar vin guvernele să plătească miliarde pentru ei, cum a fost în timpul crizei", a spus Băsescu.

Preşedintele a precizat că este nevoie de cooperare între statele membre, întrucât nu poate fi restricţionată ieşirea românilor de pe teritoriul românesc dacă nu au o interdicţie dată de un judecător dintr-o altă ţară europeană.

Traian Băsescu a subliniat faptul că "drama" minorităţii constă în perpetuarea lipsei de educaţie, dacă nu se face ceva la nivel european.

"Suntem gata să trimitem dascăli, profesori, educatori oriunde pe lângă oraşele unde acestea se stabilesc", cu condiţia ca administraţiile locale să ofere "un mic spaţiu în care copiii să înveţe să scrie şi să citească".

Şeful statului a explicat că cea mai mare parte a comunităţii roma e integrată. "Foarte mulţi dintre ei sunt profesori, ingineri, medici, politicieni. Din păcate, după ce se integrează, nu-şi mai recunosct originea şi este foarte greu să-i utilizăm ca exemplu pentru cei neintegraţi încă"', a spus preşedintele.

De asemenea, el a subliniat că "România a intrat cu tot cu romi în UE", fapt ştiut de "cei care ne-au primit".

Referitor la campania formaţiunii bavareze CSU, axată pe migraţie, Traian Băsescu a spus că înţelege "îngrijorările unor guverne legate de eventuala afectare a resurselor destinate pentru protecţie socială", dar respinge "în mod categoric" aplicarea unor măsuri strict pentru români şi bulgari.

"Mi se pare puţin «unfair» să utilizezii problema unor oameni de multe ori amărâţi ca fiind o temă de campanie", a punctat Băsescu, adăugând că va aborda problema în cadrul unor întrevederi cu politicieni bavarezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici