Belarus: Poliţia a dispersat violent o manifestaţie paşnică împotriva preşedintelui

Forţele de ordine din Belarus au lansat gaze lacrimogene şi au arestat violent zeci de opozanţi veniţi să participe duminică seara, la Minsk, la o manifestaţie silenţioasă împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko de ziua sărbătorii Independenţei.

210 afișări
Imaginea articolului Belarus: Poliţia a dispersat violent o manifestaţie paşnică împotriva preşedintelui

Belarus: Poliţia a dispersat violent o manifestaţie paşnică împotriva preşedintelui (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sute de membri ai forţelor de ordine înarmaţi cu bastoane au intervenit în zona gării, unde simpatizanţii opoziţiei băteau din palme în cadrul unei reuniuni silenţioase convocate la apelul opoziţiei "Revoluţie prin reţelele sociale".

Poliţia a lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea şi a arestat toate persoane care băteau din palme în semn de protest, indiferent de vârstă, a constatat un jurnalist al AFP.

Zeci de persoane, între care jurnalişti, au fost urcaţi de forţele de ordine în furgonete ale poliţiei şi unii dintrei ei fost loviţi, potrivit aceleiaşi surse.

Circa 50 de persoane au fost arestate în cursul serii, a declarat o organizaţie neguvernamentală belarusă pentru apărarea drepturilor omului, Viasna, după ce aproximativ 20 de persoane au fost arestate în cursul zilei.

Opoziţia a făcut apel la o zi de manifestaţii şi voia anterior să perturbe discursul autoritarului şef al statului de sărbătoarea Independenţei, pentru a protesta faţă de reprimarea detractorilor regimului şi faţă de măsurile de austeritate din această ţară, care se confruntă cu o gravă criză economică.

Preşedintele Lukaşenko este deja foarte criticat, în special în Occident, din cauza reprimării opoziţiei care s-a intensificat, după alegerile prezidenţiale controversate din decembrie 2010.

Mai multe concerte au fost organizate în pieţele centrale din mai multe oraşe ale ţării într-o aparentă tentativă de a împiedica reuniunile opozanţilor.

Fostul preşedinte şi opozant belarus Stanislav Şuşkevici a declarat că a fost reţinut timp de mai multe ore de poliţie înainte de sărbătoarea Independenţei.

Mai mulţi studenţi, care călătoreau cu acelaşi tren, au fost, de asemenea, reţinuţi.

În cursul dimineţii, circa 4.000 de militari şi 160 de vehicule militare au defilat la Minsk, iar avioanele de vânătoare au survolat cerul capitalei într-o paradă însoţită de dansuri folclorice.

Lukaşenko, îmbrăcat în uniformă militară şi însoţit de fiul său Kolia, născut dintr-o relaţie extraconjugală, a lansat o avertizare severă la adrea opoziţiei.

Duminică, prima pagină a mişcării de opoziţie "Revoluţie prin reţele sociale" a fost blocată.

"Autorităţile desfăşoară eforturi titanice pentru a sparge valul protestelor civile", a deplâns site-ul de opoziţie Charter 97.

De mai multe săptămâni, apeluri la reuniuni silenţioase au fost lansate pe Facebook şi echivalentul rusofon Vkontakte din Belarus.

Belarusul, o ţară cu zece milioane de locuitori şi o economie centralizată, se confruntă cu cea mai gravă criză a sa de la preluarea puterii de către Aleksandr Lukaşenko, în urmă cu 17 ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici