Belarusul se retrage de la summitul Parteneriatului Estic

Belarusul a decis vineri să nu participe la un summit al Parteneriatului Estic ce reuneşte UE şi şase ţări foste sovietice, a anunţat preşedinţia poloneză a UE, în timp ce Minskul este criticat vehement cu privire la nerespectarea drepturilor omului.

293 afișări
Imaginea articolului Belarusul se retrage de la summitul Parteneriatului Estic

Belarusul se retrage de la summitul Parteneriatului Estic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest summit se deschide, din nefericire, fără ca toată lumea să fie prezentă, lispeşte delegaţia belarusă", a declarat la începutul reuniunii la Varşovia premierul polonez Donald Tusk. Imaginile televizate de la reuniune au arătat scaunul gol al delegaţiei belaruse.

Această decizie pare o reacţie la criticile lansate împotriva regimului belarus de oficialii europeni din cauza represiunii continue a opoziţiei în ţară.

Joi seara, Uniunea Europeană a închis poarta oricărei forme de cooperare cu Belarusul în absenţa eliberării opozanţilor politici, un preambul la acest summit, şi a lăsat să planeze ameninţarea unor noi sancţiuni împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Pe de altă pare, Minskul nu a apreciat nivelul de reprezentare care i-a fost acordat la summitul Parteneriatului Estic.

Lukaşenko, vizat de interdicţia de călătorie în UE, nu a fost invitat. Europenii l-au invitat pe ministrul său de Externe, care a refuzat. Belarusul a vrut să trimită doar un ambasador dar până la urmă s-a retras.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici