Benjamin Netanyahu: Israelul vrea să menţină pacea cu Egiptul şi stabilitatea regională

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, duminică dimineaţă, că Israelul vrea să menţină atât pacea cu Egiptul, cât şi "stabilitatea şi securitatea regională".

45 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu: Israelul vrea să menţină pacea cu Egiptul şi stabilitatea regională

Benjamin Netanyahu: Israelul vrea să menţină pacea cu Egiptul şi stabilitatea regională

"Pacea cu Egiptul durează de mai mult de trei decenii. Obiectivul nostru este ca această situaţie să fie menţinută", a spus Netanyahu, la începutul şedinţei săptămânale de guvern.

"Eforturile noastre se îndreaptă în direcţia menţinerii stabilităţii şi securităţii în regiune", a adăugat premierul israelian, referindu-se la protestele de stradă violente desfăşurate în ultimele cinci zile în Egipt.

"Urmărim cu mare atenţie ceea ce se petrece (în Egipt) şi am discutat ieri (sâmbătă - n.red.) cu preşedintele american, Barack Obama, şi cu secretarul de Stat Hillary Clinton", a precizat Netanyahu.

Zeci de mii de persoane protestează începând de marţi în Egipt, cerând înlăturarea de la putere a regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak, iar confruntările cu forţele de ordine s-au soldat cu moartea a peste 100 de persoane şi rănirea a cel puţin 2.500.

Egiptul a semnat în 1979 un acord de pace cu Israelul, în schimbul retragerii trupelor israeliene din zonele ocupate în timpul războiului din 1967. Deşi considerată mai degrabă o "pace rece", care limitează relaţiile la nivel diplomatic, situaţia a rezistat în timpul celor două războaie în Liban (1982 şi 2006), al celor două Intifade palestiniene (1987 şi 2000) şi al blocajului înregistrat în procesul de pace israeliano-palestinian.

Comentariile oficiale israeliene în legătură cu situaţia din Egipt au fost limitate până duminică, surse guvernamentale afirmând că Netanyahu a transmis vineri un consemn prin care le interzicea membrilor guvernului să se pronunţe pe această temă.

Un oficial israelian declarase totuşi sâmbătă, sub protecţia anonimatului, că "incertitudinea care domneşte în cea mai influentă ţară din Orientul Mijlociu este îngrijorătoare", subliniind "legăturile strategice şi economice de mare importanţă" dintre Egipt şi Israel.

Un înalt oficial din serviciile de securitate şi-a exprimat, într-o declaraţie acordată postului public de radio israelian, îngrijorarea în legătură cu sporirea influenţei "elementelor extremiste din Egipt", referindu-se la principala forţă de opoziţie egipteană, Fraţii Musulmani, care se opune acordurilor de pace cu Israelul. "O astfel de evoluţie ar obliga Israelul la o revizuire a conceptelor strategice militare", a spus el.

Ministerul de Externe israelian a repatriat sâmbătă familiile diplomaţilor acreditaţi la Cairo, iar armata israeliană şi-a consolidat dispozitivul de supraveghere la graniţa cu Egiptul, temându-se ca situaţia din această ţară să nu încurajeze tentativele de trecere ilegală a frontierei.

Presa israeliană a relatat pe larg despre evenimentele din Egipt, inclusiv despre numirea directorului serviciilor de informaţii, Omar Suleiman, în funcţia de vicepreşedinte, subliniind faptul că acesta este apreciat atât de Israel, cât şi de Autoritatea Palestiniană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici