Berlusconi, acuzat că alimentează "un climat de ură rasială"

Premierul italian Silvio Berlusconi a fost acuzat că ar contribui la crearea unui "climat de ură rasială", după ce un tânăr italian, de origine africană, a fost omorât în bătaie la Milano pentru că a furat biscuiţi.

18 afișări
Imaginea articolului Berlusconi, acuzat că alimentează "un climat de ură rasială"

Berlusconi, acuzat că alimentează "un climat de ură rasială"

Abdul Salam Guibre, în vârstă de 19 ani, originar din Burkina Faso, a fost ucis de proprietarul unui magazin, din apropierea gării din Milano, şi de fiul acestuia, după ce l-au prins pe tânăr furând câteva pachete cu biscuiţi, relatează The Times în ediţia electronică.

Walter Veltroni, liderul opoziţiei, a declarat că dreapta a venit la putere la alegerile din aprilie exploatând temerile italienilor legate de criminalitate, romi şi imigranţi ilegali. Aceasta a creat "o atmosferă de ură şi intoleranţă", a adăugat el.

Paolo Ferrero, un deputat comunist, a acuzat Liga Nordului, un element-cheie în coaliţia lui Berlusconi, că "promovează o politică rasistă şi xenofobică în care imigranţii sunt văzuţi ca sursa tuturor relelor".

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, care este lider al partidului Liga Nordului, a declarat însă că stânga se foloseşte de această crimă pentru "a acuza nejustificat dreapta" de rasism.

Maroni a precizat că pachetul privind siguranţa adoptat de Guvern după instalarea sa, care prevede amprentarea cetăţenilor de etnie romă şi desfăşurarea militarilor pe străzile din Italia, a urmărit "oferirea unei siguranţe sporite cetăţenilor noştri". Ministrul a conchis că atacul asupra lui Guibre nu reprezintă un act de rasism.

Francesco Messina, ofiţerul de poliţie care conduce ancheta privind moartea lui Guibre, a fost de acord cu faptul că acesta nu pare să fie "un atac xenofob", ci mai degrabă "un act de agresiune impulsiv".

Letizia Moratti, primarul oraşului Milano, a condamnat atacul, definindu-l "un act de cruzime josnică ce nu intră în tradiţia toleranţei promovate de Milano".

Atacul din Milano intervine la o lună de la atacul din Genova (nord-vest) asupra unui student din Angola şi după ce din iulie asupra unui tânăr de 15 ani din Sri Lanka, de la Milano.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici