Berlusconi, imunizat de Senatul italian

Senatul italian a votat marţi proiectul de lege privind imunitatea penală a patru dintre cei mai înalţi oficiali în stat, printre care şi şeful Guvernului Silvio Berlusconi, adoptând în formă finală legea care fusese votată de deputaţi la 10 iulie, anunţă agenţia ANSA.

10 afișări
Imaginea articolului Berlusconi, imunizat de Senatul italian

Berlusconi, imunizat de Senatul italian (Imagine: Mediafax/AFP)

Textul de lege a fost adoptat cu 171 voturi pentru, 128 împotrivă şi şase abţineri, potrivit sursei citate.

Şeful Guvernului, care a revenit la putere în luna mai după succesul dreptei în alegerile legislative, este acum imun urmăririi penale pe durata mandatului său de cinci ani.

Legea suspendă şi procesele aflate în curs în Milano împotriva premierului, acuzat de coruperea unui martor.

Actul normativ se aplică premierului, preşedintelui republicii şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Camera Deputaţilor şi Senatul. Opoziţia de stânga a denunţat legea imunităţii.

"Criticilor care au vizat rapiditatea cu care a fost prezentat acest proiect le spun că textul nu este nici prematur, nici tardiv, este drept", a explicat ministrul Justiţiei, Angelino Alfano.

Reprezentanţii opoziţiei au denunţat ca "privilegiu" un text care anulează egalitatea între cetăţeni, stipulată prin Constituţie.

Imunitatea se aplică pe durata unui singur mandat, exluzând posibilitatea ca şeful Guvernului să devină preşedinte, o ambiţie pe care mass-media i-o impută regulat lui Silvio Berlusconi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici